2010. november 13., szombat

Tejszínes, spenótos lasagne

Archív, Gyalogbéka cukormentes kísérleti konyhája - 2010.09.30.

Ehhez a recepthez nagyon szép emlékek fűznek, hisz első alkalommal, na jó, másodszor akkor csináltam, mikor Á ügynök és Zs ügynök is jelen volt. Kora április volt akkor és már a meleg délelőtti napsütés a nyár ígéretét hordozta magában. Azóta most először csináltam meg ezt a receptet. Zs ügynök ismét kuktáskodott Á ügynök helyett is, aki Pesten húzza az igát.

Hozzávalók egy 9x13-as tepsihez:

4 közepes paradicsom (2 piros-2 zöld) - 100 g/4 g szénhidrát
2-3 dl főző tejszín - 1dl/3,8 g szénhidrát
2 dl tejföl - 1 dl/4 g szénhidrát
30 dkg darálthús
2 gerezd fokhagyma
rozmaring
3-4 lap lasagne tészta - 100 g/70 g szénhidrát
só, bors
sajt
1 maréknyi spenót - 100 g/ 1,8 g szénhidrát

Elkészítés:

Fogjuk a spenótot és szabadítsuk meg a szárától, majd dobjuk 3 percre forrásban lévő vízbe. 3 perc után szűrjük le és tegyük félre.

A tepsibe öntsünk egy kis olivaolajat és fedjük be az alját 1-2 lasagne lappal. Rakjunk rá néhány karika paradicsomot, majd egy sor spenótot.

Törjük össze a megtisztított fokhagyma gerezdeket és pirítsük meg egy kicsit a darálthúst vele. Nem kell teljesen átsütni. Sóval, borssal és petrezselyemmel is ízesíthetjük.

A tejszínt öntsük egy tálba és keverjük el a tejföllel, hogy kicsit sűrűbb krémet kapjunk. Adjuk hozzá a maradék paradicsom szeleteket, rozmaringot kis zöldhagymát és a darálthúst. Óvatosan keverjük össze az egészet! A figyelmeztetés nem véletlen, nekem csak kétszer sikerült könnyedén kiborítanom a tejszínt... Végül a szószt öntsük a spenótos rétegre.

Fedjük le a húst körben a maradék spenóttal, majd tegyük rá a lasagne lapokat. Tudom, hogy az igazi lasagne legalább 3-4 emelet magas, de lássuk be ez egy cukros recept, tehát nem árt spórolni a tésztával. Ugyanis abban van a legtöbb szénhidrát itt.

Így aki több tésztával szereti, az nyugodtan halmozhatja az élvezeteket.

Reszeljünk rá sajtot bőségesen. Ha lehet füstölt és trappista sajtot vegyesen, majd 200 C-ra előmelegített sütőben süssük fólia alatt 15 percig, majd levéve tovább addig, míg a sajt a lasagne tetején már barnulni nem kezd. Akkor zárjuk el.

Juhfarkkal kínálva igazán finom, már legalábbis azoknak, akik szívesen fogyasztanak egy kis bort az ebéd mellé.

A nyár ígérete a szomszédos ház dzsungelszerű hátsó kertjében - Feeling the summer sunshine in the jungle like garden of the neighbour


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése