2010. november 13., szombat

Rozmaringos, diós kenyér

Archív, Gyalogbéka cukormentes kísérleti konyhája - 2010.10.15.

Ez a kenyér valami isteni lett. Puha volt és omlós. Pont olyan, amilyennek a kenyeret elképzeli az ember. Na és a dió benne? Maga a mennyország...

Előre szólok azonban, hogy ekkora adagból két vekni kenyér lesz, de aki rájön arra, hogy egy darab tojást miként lehet elfelezni, abban a pillanatban lehet belőle csinálni egy veknis változatot. Viccet félretéve, elboldogultunk a két veknivel.

Hozzávalók:

2 1/4 csésze forró tej - 1 dl/5,3 g szénhidrát
3 ek. cukor (xilittel helyettesíthető) - 100g/100g, vagy 100g/25g szénhidrát xilitnél
2 ek. vaj
2 tk. só
1/4 csésze melegvíz
1 csomag száraz élesztő
1 tojás
1 kg liszt - 100g/76,3 g szénhidrát
15 dkg dió apróra vágva
4 tk. őrölt rozmaring

Elkészítés:

1, a tojást 1 ek. tejjel keverjük el.
2, a maradék tejet, cukrot, a puha de nem olvadt vajat és sót keverjük össze és hagyjuk langyosra kihűlni.
3, fél csésze langyos vízben futtassuk meg az élesztőt, majd keverjük a tejes-cukros keverékhez.
4, adjuk hozzá a lisztet és gyúrjuk össze az egészet.
5, lefedve hagyjuk állni 15-20 percig, majd a tésztát válasszuk ketté.
6, mind a két adag tésztához keverjünk egyenlő arányban rozmaringot és diót, majd adjunk még a tésztához annyi lisztet, hogy a tésztánk ne ragadjon, de jól gyúrható legyen.
7, olajozzuk meg a tésztákat és lefedve hagyjuk állni őket 1 órán keresztül.
8, a sütőformákat vajazzuk ki és a formákban még 45 percen keresztül hagyjuk állni a tésztákat.
9, a sütőt melegítsük elő 180 fokra, a kenyerek tetejét kenjük meg tojással és 35 percig süssük őket (20 perc lefedve, utána 15 fedés nélkül)

Az illat, íz és látvány magáért beszél. A tejtől igazán könnyű lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése