2010. november 21., vasárnap

Édes-savanyú cékla mustármagos hússal

Megint sikerült olyasmit készítenem, amit nem akartam. Pontosabban teljesen eltérnem az eredeti tervtől. Persze ezen már nem is lepődöm meg, mert a legtöbbször így járok. De talán nem is olyan rossz, ha nem ragaszkodunk mások receptjeihez, hanem saját ötleteink alapján készítünk belőle egy változatot.

Legutóbb Chili és vanília oldalán néztem ki a Csípős-édes sült cékláját, amit végül annyira megváltoztattam, hogy már csak részleteiben emlékeztetett az eredetire, amiből kiindultam.



A mustármagos hús egy második ételből maradt vissza, de jó ötletnek tűnt, hogy az elkészült céklához hozzákeverjem és igazam is lett. A kettő ízei nagyon jól harmonizáltak egymással. Ráadásul a cukrosok számára a cékla fogyasztása kifejezetten ajánlott, mert segít kordában tartani a vércukorszintet, illetve csökkenteni azt.

Hozzávalók a céklához:

1 nagy fej cékla - 100g/5,9g szénhidrát
2 ek olívaolaj (én tökmagolajat használtam, mert az csökkenti a húgysavat a szervezetben)
2 ek balzsamecet
1 ek barnacukor - 100g/99g szénhidrát
1 kisebb sárgarépa - 100g/8,1g szénhidrát
1 tk chilipor
2 gerezd fokhagyma


Hozzávalók a húshoz:

15 dkg darálthús (csirke, pulyka lehetőleg)
1 ek szójaszósz
1 ek magos mustár - 100g/4,5g szénhidrát (termékenként eltérő lehet)
1 ek mustármag
1 ek őrölt gyömbér
2 gerezd fokhagyma

Elkészítés-cékla:


1, a céklát pucoljuk meg és vágjuk apró darabokra
2, az olajat forrósítsuk fel egy lábasban és futtassuk meg benne a felszeletelt fokhagymát
3, tegyük a lábasba a céklát és öntsük fel 1 dl vízzel, majd adjuk hozzá a balzsamecetet és a cukrot
4, fedő alatt legalább 15 percig főzzük a céklát mielőtt hozzáadjuk a chilit és belereszeljük a sárgarépát. Még 5 percre fedjük le, és főzzük alacsony lángon.
5, kóstoljuk meg. Ha már nem nyers, de még kicsit ropogós, akkor levehetjük a tűzről, mert nincs rá szükség, hogy halálra főzzük a céklát.

Elkészítés - hús:

1, a darált húst pirítsuk meg egy kis olívaolajon.
2, adjuk hozzá az összetört fokhagymát (+egy kis fokhagyma granulátumot), gyömbért, mustárt, szójaszószt és végül a mustármagot, majd jól elkeverve még süssük pár percig.
3, kóstoljuk meg, hogy mennyire ízlik és saját szájízünk szerint még módosítsunk a fűszerezésen. Arra azonban figyeljünk, hogy a szójaszósz már eleve sós, tehát a plusz sóval csak óvatosan bánjunk!

Tipp:
1, a húst és a céklát összeforgatva, egy kevés tárkonnyal megszórva tálaljuk. Ám a tárkony nem kötelező. A zöldfűszert akár teljesen el is hagyhatjuk, vagy mással helyettesíthetjük.

2, a tökmag, tökmagolaj nagyon jó húgysav csökkentő. Cukrosoknál, illetve idős korban ez gyakrabban jelentkező probléma. Ezért érdemes olyan sűrűn használni, ahogy csak megengedhetjük magunknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése