2010. november 13., szombat

Kávés csokis muffin - Vendég szakács rovatunkat olvashatják

Archív, Gyalogbéka cukormentes kísérleti konyhája - 2010.10.23.

Igen, igen, ismét vendég van a háznál. Őt egyébként már megismerhettétek egyszer. Zs. ügynök ugyanis egy alkalommal már készített nekünk egy fantasztikus Barackos sütit, ami mindnyájatok tetszését elnyerte. Most ismét az ő sztorija következik a konyhából.

Zs ügynök a konyhában:

Volt egy angol srác a munkahelyemen, aki mindig azzal ugratott, hogy hozzak neki kávét. Ez így nem hangzik valami viccesen, de ahogy ő előadta a szemrehányást, amikor nap- mint-nap rádöbbent, hogy megint üres kézzel jövök, attól mindig jó kedvem lett. Ez a kis játék azonban nem tarthatott sokáig, ugyanis áthelyezték másik részlegre. Na ekkor határoztam el, hogy búcsúajándékként ha nem is kávét (az ugye túl egyszerű lett volna), de kávés muffint viszek neki.

Íme a recept (12 darab lesz belőle):

Hozzávalók:

15 dkg margarin
15 dkg apró csoki darabka + 15 dkg csoki - sima étcsokiban 100g/ 50g szénhidrát
15 dkg cukor - 100g/100 g szénhidrát
4 tojás
15 dkg liszt - 100g/76 g szénhidrát
2 tk. sütőpor
1/2 dl tejszín - 1 dl/ 4,3g (tejszínenként változhat)
1 tk. instant kávépor 100g/70,5g (kávénként változhat)


15 dkg margarint összeolvasztunk 15 dkg feldarabolt csokival (én általában mikróban
melegítem össze őket, kb. egy perc alatt kész is, és nem kell a gőz feletti olvasztással
vesződni…), majd a masszához adunk 15 dkg cukrot. Hozzákeverünk 4 tojást, és 15 dkg lisztet, amibe előzőleg 2 teáskanál sütőport vegyítünk. Jól kidolgozzuk a tésztát, és félig töltjük vele a sütőforma mélyedéseit.


Ezután elkészítjük a mázat, ami a süti kávés jellegét adja. Ehhez újabb 15 dkg csokit
olvasztunk, ezúttal azonban margarin helyett kb. fél deci tejszínnel hígítjuk, és hozzáadunk 1 teáskanál instant kávéport. A masszából keveset a félig töltött formákba kanalazunk (kb. fél teáskanálnyit muffinonként, mert ha többet rakunk, akkor egyrészt nem emelkedik fel eléggé a tészta sütés közben, másrészt nem marad bevonat a kész sütik tetejére…), majd a maradék tésztával befedjük. A muffinjaink 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sülnek.


A kihűlt sütiket megkenjük a maradék mázzal és tetszőlegesen díszítjük. Nekem, a blog
rendszeres olvasóinak ismerős, kávélikőrből félretett alkoholos kávészemek szolgáltak ehető díszítésül.

Hát mit mondjak, nagy sikere volt…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése