Archív, Gyalogbéka cukormentes kísérleti konyhája - 2010.05.24.
Hiszek benne, hogy minden reggel úgy kelünk fel, hogy vár valami tudás ránk, amit pont aznap kell elsajátítanunk.
Az idei borfesztivál kapcsán is tanultam valami igazán hasznosat. Melyik az a bor, ami a cukrosok számára a legajánlottabb. Persze-persze a legajánlottabb az lenne, amiben nincs cukor, sem alkohol, de ha nem vetjük meg a jó bort, és természetesen mértékkel fogyasztjuk (napi, heti 1-2 dlnél nem többet!!!!) akkor nem fogja felborítani a cukorszintünket, sőt még jót is tehet az egészségünkkel. De hangsúlyozom, csak mértékkel!
 És, hogy miért Juhfark? Az egy másik történet. Nem kevésbé érdekes, de ahhoz majd recept is társul...
És, hogy miért Juhfark? Az egy másik történet. Nem kevésbé érdekes, de ahhoz majd recept is társul...
A fesztiválon egy nagyon segítőkész tokaji borász világosított fel, hogy diabéteszesként melyik is az a bor, amelyben a legkevesebb cukortartalom van. Azzal eddig is tisztában voltam, hogy lehetőleg száraz és fehér legyen a bor, ha én szeretnék inni, de mint kiderült még ezen túl is lehet pontosítani.

Ezentúl száraz, fehér Szamorodnit, vagy Furmintot tessék keresni. A Szamorodniban átlagosan 2 grammnál több cukor nem lehet egy deciben. A Furmintban már valamivel több.
József  (a kedves borász) standjánál kóstoltunk is száraz Szamorodnit és meg  kell mondjam, nem lesz probléma, ha egész életemben már csak ezt a  fajtát ihatom. Félre ne értsetek, nem vagyok egy nagy ivó, vagy nagy  hozzáértéssel rendelkező műértő, inkább csak egy tudatlan bor élvező.
 A bor nálam csak akkor kerül elő, ha eszünk, ráadásul társaságban sokad  magammal vagyok, és igen 1-2 decinél akkor sem fogy el több. Az is az  étel mellett, nem előtte, vagy helyette. Bár a jó Szamorodnit gyakran  ajánlják aperitifként is.
 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése