2010. november 13., szombat

Sütőtök kenyér

Archív, Gyalogbéka cukormentes kísérleti konyhája - 2010.10.31.

Október vége van. Az igazi csípős reggelekkel és hűvös napsütéses napokkal itt van az ősz ismét már egy ideje. Szeretem ezt az évszakot, mert annyi szép nappal képes megajándékozni minket mielőtt a hideg, sötét téli napok ránk törnek. A fák levelei a sárga és barna száz féle változatában pompáznak, a nap utolsó erejével cirógatja az arcunkat, miközben a levegő csípős hidege apró leheletpamacsokat csal ki a szánkból.

A természet pihenni készül lassan a tavaszi újjászületés előtt. De mi emberek épp ilyenkor kezdünk el sürögni-forogni a konyhában is. Főnek a lekvárok, a télre készülve szépen megtelnek a befőttesüvegek és a kamrák, majd alig egy hónap múlva már mindenki a karácsonyi, újévi menükön, ajándékokok és ünnepségeken fogja törni a fejét.

Az október egyik legjellemzőbb édes zöldsége a sütőtök számomra. Érdekes, hogy igazán csak tavaly fedeztem fel magamnak, mikor Á ügynök egymás után sütötte meg a tököket és kínálta fogyasztásra. Isteni finom volt mind, de a legfinomabbá az tette, hogy együtt élveztük ezt a narancssárga, krémes finomságot, mely nem csak a gyomrot, de lelket is telíti.

A kendő Á ügynök ajándéka. Szerintem is igaza van a mondatnak. A csoda mindig csak ennyi, ha olyan barátok állnak az ember oldalán, mint Á, K, Zs, Zs II... ügynök és társaik.

Idén úgy döntöttem, hogy a lehető legtöbb dolgot készítem el sütőtökből. Bár szénhidrát tartalma nem éppen alacsony (annyira azért nem is magas), de hála az égnek bőven vannak azok, akikkel ezeket az ételeket meg tudom osztani.

A mai sütőtök receptünk a sütőtökös kenyér!

Hozzávalók:

15 dkg cukor - 100g/100g szénhidrát, xilitben csak 25g szénhidrát
3 ek olaj
2 felvert tojás
23 dkg sütőtök püré - 100g/16,5g szénhidrát
35 dkg finomliszt - 100g/77g szénhidrát
1 tk. szódabikarbóna
1/2 tk. sütőpor
1 csipet só
1 ek fahéj
1 ek őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

1, a cukrot, olajat és tojást keverjük el, majd adjuk hozzá a kikapart sült sütötököt és keverjük simára az egészet.

2, a lisztet, szódabikarbónát, sót, sütőport, fahéjat és szegfűszeget szintén keverjük össze.

3, a lisztes és sütőtökös keveréket öntsük össze és keverjük szép simára. Az állaga nem olyan lesz mint a kenyereknek, szóval az a normális, ha olyan nedves és folyós, mint a süteménytészták.

4, vajazzunk ki egy püspökkenyér formát és öntsük bele a tésztát.

5, a sütőt melegítsük elő 175 fokra, majd a kenyeret tegyük be a sütőbe és egy órán át süssük. Ha a kés hegyét a tésztába szúrva, tisztán tudjuk kihúzni, akkor a gázt már el is zárhatjuk.

6, a sütőből kivéve a kenyeret borítsuk egy vágódeszkára és hagyjuk egy kicsit hűlni.

Tipp: teavajjal fogyasztva maga a mennyország!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése