2010. november 7., vasárnap

Tojással töltött sült paradicsom

Archív, Gyalogbéka cukormentes konyhája - 2010.05.22.

Ha mindig minden sikerülne, akkor istenek lennénk, de sajna nem így van.

Nagymamám mindig azt mondta, hogy ha tanulni tudok a hibáimból, akkor büszke lehetek rájuk és nem érdemes rejtegetnem őket. Éppen ezért ehhez a recepthez megosztom azokat a fotókat, amiken jól láthatóan kissé elrontottam az utómunkálatokat. A paradicsom ízén mit sem változtatott, hogy a paradicsom fala a sütőben szétesett - pedig nem először készítettem ezt a receptet - de arra jó volt, hogy tanuljak néhány új dolgot a zöldségekről és a sütőről.

Manapság már nincs olyan szakasza az évnek, hogy ne lehetne szép, nagy, ízes paradicsomokat beszerezni. De mikor még szezonja is van, akkor kész bűn, nem jó sokat és sokfélét készíteni ebből az isteni zöldségből.

Ezt a receptet megint csak nem sok idő életre hívni, de finom és sokféle felhasználási lehetőség rejlik benne.

Elkészítési idő: 15-20 perc+ 30-40 perc sütés
A jelen fotók alapján kicsit változnak a sütési arányok. Sajnos ezúttal nem sikerült tökéletesen beton kemény paradicsomokat vennem, de reménykedtem, hogy ebből nem lesz probléma. Ugyanúgy készítettem el az ételt, mint máskor is, de ez hibának bizonyult. Mivel a paradicsom kicsit puha volt, így a sütés alatt szétesett.
Ma már tudom, hogy ez talán megakadályozható lett volna, hogy a sütési időből lefaragok legalább 5-5 percet.
Mindenesetre az ízét egyáltalán nem rontotta el, sőt, isteni lett, csupán a látvány nem volt olyan mennyei.

Hozzávalók 4 adaghoz:

4 nagy paradicsom - 100 g/ 4 g szénhidrát
4 egész tojás - 1 db/ 0,3 g szénhidrát - ne vigyük túlzásba a fogyasztását! Napi 1-2 tojásnál ne együnk többet!
olívaolaj
petrezselyem

Elkészítés:

A kriminalitás csúcsa, még jó, hogy az íze maradéktalanul kielégítő volt...


A paradicsomok kalapját levágom egészen magasan (nem dobom ki) és kibelezem szépen mindet egymás után.
A paradicsomokba egyenként beleütök egy tojást, megszórom egy kis petrezselyemmel, majd visszateszem a paradicsom tetejét. Az egészet pedig meglocsolom olivaolajjal.
200 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütöm a paradicsomokat fólia alatt, majd leveszem a fóliát és még ugyanannyit sütöm a paradicsomokat nélküle. Ezt azonban mindenki maga ízlése szerint variálhatja, attól függően, hogy mennyire szereti fonnyadtan, vagy keményebben a paradicsomát.
A széteséstől azonban nem kell tartani, mert a paradicsom belsejében szépen megsülő tojás az egészet összetartja - kivéve, amikor nem...

Tálalás: Hidegen-melegen tálalva egyaránt ízletes étel, melyet akár köretként, főfogásként, vagy előételként is tálalhatunk. Aki pedig nem szereti a paradicsom tetejét, az nyuodtan távolítsa el, én is mindig így teszek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése