2010. november 13., szombat

Kecskesajtos, koktélparadicsomos tortácska

Archív, Gyalogbéka cukormentes kísérleti konyhája - 2010.09.08.

Sós főétel, bár az alapja vajas tészta. Mit mondhatnék róla? Isteni lett, még annál is finomabb, ráadásul véletlenül mintásra sikeredett...

Hozzávalók a tésztához:

20 dkg liszt - 100 g/ 70 g szénhidrát
1/2 tk. só
12,5 dkg puha vaj
2 tojás sárgája
1 felvert tojás fehérje

Hozzávalók a töltelékhez:

15 dkg puha kecskesajt (ha nincs, akkor valamilyen puha, sós sajt)
20 dkg ricotta
3-4 dl tejszín (attól függ, milyen sűrű krémet szeretnénk) - 100 g/ 3,8 g szénhidrát
5 dkg juhtúró - 100 g/ 3,5 g szénhidrát
3 felvert tojás
koriander/ bazsalikom
6-8 szem koktélparadicsom - 100 g/ 4 g szénhidrát

Először keverjük össze a tészta alapanyagait. A vaj mindenképpen legyen szoba hőmérsékletű és kockákra vágva! Ha először soknak is tűnik a liszt, ne ijedjünk meg és locsoljuk nyakon egy adagg vízzel. Dolgozzunk vele türelesen. Ahogy a kezünk melegétől a vaj szinte megolvad, úgy áll majd össze a tésztánk is szépen.

Ha már van egy kis gombócunk, ami nem ragad, akkor lisztezzük be a nyújtódeszkát és nyújstuk ki úgy a tésztát, hogy az befedje a kivajazott tepsi alját és oldalát is. Nos, ez nekem nem sikerült egy menetben. Így az alapot és a támfalakat külön voltam kénytelen kinyújtani és behelyezni, de még így is egész egységes képet mutatott sütés után.

Ezután már hozzáláthatunk a krém elkészítésnek is. Ha mintás krémet akartok gyártani, úgy mint én, akkor a tejszínből rakjatok félre úgy egy decit és a ricottából is egy-két kanálnyit.

Egy nagy tálban keverjétek el csomómentesen a tejszínt, juhtúrót, ricottát, koiandert, tojást és a kecskesajtot - ha más sajtot használtok, akkor azt reszeljétek le. A tojástól sárgás színű keveréket öntsétek a tésztára. Ekkor keverjétek ki a maradék ricottát a tejszínnel és ezt öntsétek a krém közepébe.

Végül a krémbe illesszétek bele a megmosott koktélparadicsomokat egészben. Én úgy pozícionáltam őket, hogy mindegyik egy négyzet közepe legyen, ami 1-1 adagnak felelt meg. Ti akár sűrűbben is rakhatjátok a paradicsomokat...

Aki nem felejti el úgy, mint én, az a tészta szélét kenje megy egy kis tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig süssük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése