2010. november 28., vasárnap

Cserépedényben főtt mustáros pulyka leves

Hideg van. A napokban elemi erővel rontott ránk a télies hideg és az őszies eső. Nincs is ennél rosszabb - hideg, barátságtalan nedvesség - brrrrr. Éppen ezért ilyenkor egy tál forró leves képes az ember testét lelkét egyaránt felmelegíteni egy ilyen napon.

Nagyapám számára elképzelhetetlen volt az ebéd leves nélkül, én nem borítom fel az asztalt a hiányában, de telente többször kívánom meg ezeket a sós, zöldséges folyadékokat, mint általában. Ma már azt is elmondhatom, hogy van néhány igazán jó leves recept a tarsolyomban. Kár, hogy a nagypapámmal már nem kóstoltathatom meg őket...

Úgy két hónapja megvettem életem második cserépedényét. Az elsőt 2 éve karácsonykor szereztem be, aminek az első mosogatás alkalmával egyszerűen levált a füle az edény falával együtt. Akkor annyira csalódtam, hogy nem mertem még egyet venni. Viszont folyton szemeztem az ebben készült receptekkel, így rászántam magam egy újabb edény vásárlására és boldog vagyok, hogy megtettem. Fantasztikus, hogy mennyivel másképpen készül el benne az étel és hogy a tűzről levéve is milyen hosszan magában tartja a meleget... Akinek nincs, az mindenképpen invesztáljon be egy ilyen edénybe!!!



Ez a mustáros leves azért különleges, mert egy kicsit szószos állagú. Nem krémes, nem leveses, hanem leginkább kocsonyásnak mondhatni, mikor teljesen kihűl. Mégis isteni finom forrón a maga őszi zöldség tartalmával és enyhén mustáros ízvilágával.

Hozzávalók:

2-3 pulykamell szelet (ez 6-7 tányérnyi leveshez elég)

olívaolaj
1 nagyobb vöröshagyma felkockázva
2 nagy sárgarépa felkockázva - 100g/8.1g CH
100 g sütőtök nyersen felkockázva - 100g/ 16g CH
6-8 dl csirke alaplé
2 ek. barna cukor - 100g/99g CH (fele arányban tehetünk helyette xilitet)
3-4 ek. mustármagos mustár - 100g/4,5g CH
1 ek. mustármag
2 tk. chili
3-4 krumpli felkockázva - 100g/20g CH
durván felvágott spenót vagy petrezselyem - 100g/1,8g CH - a spenótnál


Elkészítés:

1, a pulykamellet vágjuk fel falatnyi kockákra, majd sózzuk, olajozzuk be és tegyük félre legalább egy órára. Egy serpenyőben forrósítsunk fel egy kanál olajat és öntsük rá a pulykamell kockákat, majd süssük addig, míg egy kis barnás színt nem kap néhány perc alatt. Akkor szedjük ki a serpenyőből és tegyük félre.

2, ha kész a hús, a serpenyőbe rakjuk bele a felkockázott hagymát és pirítsuk meg azt is.

3, tegyük a tűzre a cserépedényünket és öntsük bele a hagymát, húst, felkockázott zöldségeket és csirkelé alap felét. Ekkor fedjük le az edényt, és lassú tűzön kezdjük el főzni.



4, közben vegyünk elő egy kisebb szószos lábast és készítsük el a mustáros alapot. A csirkelé alap másik felét forraljuk fel. Keverjük bele a barna cukrot, a mustárt, chilit, petrezselymet és egy kevés sót. Ha kóstolás után úgy érezzük, hogy lehetne a mustár egy kicsit fanyarabb is, akkor adhatunk hozzá egy kevés ecetet, de ez már mindenkinek az egyéni ízlésén múlik.

5, a kész mustáros alapot öntsük rá a levesünkre a cserépben és főzzük tovább a lassú tűzön, miután hozzáadtuk a mustármagot is.
Mivel a cserépedény lassan melegszik fel, ezért legalább 1 órán keresztül főzzük a levesünket, majd ha már kóstolás után a húst puhának a zöldségeket pedig még nem teljesen szétfőttnek értékeljük, akkor zárjuk le a gázt és tálaljuk minél forróbban.
Télen ez a leves maga a megváltás.

A fotók sajna kicsit zavarosak, mivel még a gőzölgő levest sikerült lencsevégre kapni. Ebéd után pedig nem maradt a levesből semmi, amit le lehetett volna fotózni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése