2010. november 7., vasárnap

Töltött padlizsán

Archív, Gyalogbéka cukormentes konyhája - 2010.05.19.

Miután visszaértem jógáról - 4 hét óta az első óra, jejj - és rituálisan megtisztálkodtam, jöjjön a mai napi ínyencségünk cukrosoknak és fogyózóknak!

A padlizsán az egyik olyan zöldség, amit ezer módon lehet elkészíteni. A variációk száma még töltve is végtelen, hisz a töltelékbe általában az kerül bele - legalábbis nálam - ami épp otthon van a hűtőben.

A most feltételre kerülő változat hozzávalói:

1 darab padlizsán - 100 g/ 4,8 g szénhidrát
1/2 csípős paprika - 100 g/ 3 g szénhidrát
2-3 szelet császárszalonna
mérettől függően, 4-5 kanál barnarizs - 100 g/ 70 g szénhidrát
camambert (bármilyen lágy sajt is megfelel) - 100 g/ 1,5 g szénhidrát
pár csepp tejföl
olivaolaj

Elkészítés:

Mossuk meg a padlizsánt, majd vágjuk le a csutkás végét. Kiskanállal kaparjuk ki a lágy, magos középső részét mind a két félnek és locsoljuk meg egy pici olivaolajjal.
A tegnapról maradt barnarizst kanalazzuk bele a padlizsánba, majd tegyünk rá karikákra vágott paprikát, felcsíkozott császárszalonnát, és szintén felcsíkozott sajtot.

Előmelegített sütőben, alufólia alatt süssük 180 fokon 15-20 percig a padlizsánokat (egy kis plusz olivaolajat a tetején még elvisel), majd vegyük le az alufóliát és süssük készre az egészet. - Ha a sajt megolvadt, a szalonna megsült és a padlizsán kissé fonnyadt, akkor tuti, hogy kész az ebéd...

Ha valaki nem szereti a padlizsán héját, látni fogja, hogy könnyedén kikaparható a töltelékkel együtt a padlizsán hús. De a bátrabb lelkületűek nyugodtan fogyaszhatják az egészet szőröstül-bőröstül - én így cselekedtem, és még mindig itt vagyok. A lényeg, hogy a hadművelethez egy megfelelően éles kést válasszanak, mert a héját picit nehéz vágni.

Az viszont biztos, hogy a fenti változat hozzávalói csodás összhatásba kerülnek a sütés végére, pláne ha a kész művet még megfejeljük egy kevés tejföllel is.
Sózni, viszont NE sózzuk a padlizsánt, mert a császárszalonna elég sós ízt fog neki kölcsönözni, és mint tudjuk a cukrosnak a só sem a barátja!

Várom a padlizsános variációkat, ha valaki bátorkodik nekiállni:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése