2010. november 13., szombat

Áfonya vaj

Archív, Gyalogbéka cukormentes kísérleti konyhája - 2010.08.27.

A legjobb finomságok általában a legegyszerűbbek is. Jelen esetben is pont erről van szó. Persze azt nem mondanám, hogy édesség lenne, mert ez csak vaj...

Tudjátok a vajnak valahogy más íze van. Margarint sosem kenek a kenyérre, akkor inkább hagyom üresen, de a vaj az valami más. Finom, krémes és ízes. Lekvárral még finomabb. De ha spórolni akarunk a cukor bevitelen, akkor csinálhatunk áfonya vajat. Épp csak egy kis ízt ad hozzá, de annyi épp elég a szendvicsek megbolondításához.

Hozzávalók:

20 dkg tea vaj - 100 grammban 0,5 gramm szénhidrát
10 dkg áfonya - 100 grammban 14 gramm szénhidrát
1 teáskanál cukor az édesebb szájúaknak - 100 grammban 100 gramm szénhidrát

Elkészítés:

Várjuk meg míg a vaj megpuhul, majd egy villával törjük össze az áfonyát és keverjük jól el a vajjal. Ha a cukrozott változatot szeretnénk elkészíteni, akkor adjuk hozzá a cukrot és keverjük addig, míg egységes állagot nem kapunk.

Ízlés kérdése az is, hogy mennyire törjük össze a gyümölcsöt. Hagyhatjuk nagyobb darabokban is, vagy egészen apróra is trancsírozhatjuk. Én személy szerint jobban szeretem, ha kicsit darabosabb.

Utána kenjük kenyérre, vagy rakjunk egy falatnyit a forró palacsintára. A lényeg, hogy fogyasszuk megelégedve egy fárasztó nap után, mikor valami édesre vágyunk. Én is így tettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése