2010. november 13., szombat

Sütőtök fagyi levendulával

Archív, Gyalogbéka cukormentes kísérleti konyhája - 2010.11.04.

Nos, akkor nyaljunk bele!

Mint már mondtam, mostanában rengeteg sütőtököt fogtok kapni tőlem. Sülve-főve és fagyasztva egyaránt. Miért? Mert finom, mert sok benne a béta-karotin, vagyis jót tesz a szemeknek, a bőrnek és feldobja a kedvünket...

Előre leszögezném, hogy nincs fagyigépem, mégis egy sima mélyhűtővel is sikerült tökéletese fagyit készítenem. Szóval senki ne keseredjen el, akinek nincs csodamasinája, és ne is rohanjon az első áruházba beszerezni egyet!

Persze itt lehet mondani, hogy a fagyi nem cukrosoknak való és ez igaz is, de a fagyi barátoknak való, szeretteknek való és még a cukros is nyalakodhat egy picurit, miközben előkészíti a finomságokat a tesztelőközönségnek. Hogy szerették-e? Imádták.

Hozzávalók:

5-8 dkg barna cukor 100g/99g szénhidrát
2-3 dkg fehér cukor 100g/100g szénhidrát - xilittel csak 25 g
2 szobahőmérsékletű tojás
1 rúd vanília kikapart belseje
1 dl vaníliás joghurt - átlag 8-9g szénhidrát dl-ként, de joghurttól függ
12 dkg sütőtök püré - 100g/16g szénhidrát
1/2 ek fahéj
3 dl tejszín - átlag 3,8-4g szénhidrát, de tejszíntől függ

Elkészítés:

1, a cukrokat és vaníliát keverjük össze egy tálban, majd adjuk hozzá a tojásokat


2, a cukros tojáshoz adjuk a vaníliás joghurtot és a puhára sült sütőtök pürét, amit a héjból könnyen kikanalazhatunk. Ha villával kicsit összetörjük még, akkor már könnyű lesz simára keverni.

3, a krémhez adjuk a tejszínt és keverjük simára az egészet.

4, fedjük le a tálat és tegyük be a fagyasztóba az egészet. Egymás után 2 alkalommal 30 percenként vegyük ki és keverjük meg az egészet, majd utána már elég, ha ezt csak óránként ismételjük meg.

Az sem gond, ha egész éjszaka keverés nélkül áll a fagyasztóban, mert a sütőtök miatt nem fog kőkeménnyé fagyni. Ebben az esetben csak vegyük ki és 15 percenként kavarjük össze az egészet, míg elérjük a kívánt halmazállapotot.

Tipp: néhány pici levendulavirággal tálaljuk, de ne vigyük túlzásba, mert a levendula dominánssá válik.

És a legjobb az egészben, hogy a fagyiban fog maradni néhány csík sütőtök egyben, ami külön izgalmassá fogja tenni a látványt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése