2010. november 13., szombat

Baker King Kim Tak Gu – 1. rész

Archív, Gyalogbéka cukormentes kísérleti konyhája - 2010.09.24.

Előzetesbe mindenkitől elnézést kérnék, hogy kétszer is kiposztolásra - levételre került már az anyag, de mindig elfelejtettem a képeket. Most ez is megvan. Vigyétek!

Végre megvan az első rész angol felirata, így akár bele is vághatunk a lecsóba, jelen esetben a cukrászkodásba.

Korábban említettem, hogy számomra nagyon várós ez a sorozat, hisz a KBS ismét egy gasztro sorozatot tesz le az asztalra. Az első rész még inkább alapozás, de persze ez is kell egy teljes sorozathoz, nem igaz?

Az indítás elég váratlan, hisz egy szülés kellős közepébe csöppenünk úgy a 80-as évek elején. A szülő nő - In Sook - idegesen kérdezi, hogy fia vagy lánya született-e. Mikor kiderül, hogy a baba lány, teljesen kiborul. Mint kiderül egy elég magas pozícióban lévő család menye, akinek az egyetlen feladata egy örökös szülése lenne, de a mostanival együtt csak két lányt sikerült szülnie.

Érthető a frusztrációja, hisz egy koreai családban a férfiak a legfontosabbak, a fiú örökösök meg még annál is fontosabbak. Csak ők vihetik tovább a család nevét, a családi vállalkozást és a vérvonalat. Szóval a feleség elsődleges szerepe, hogy fiút szüljön, minden más másodlagos.

Mikor a nő férje – Jo Sang - meghallja, hogy lánya született, nem tesz hozzá semmi megjegyzést, még csak nem is érdekli az egész. Csupán közli a titkárával, hogy üzleti megbeszélésre megy és későn fog hazaérni.

Ezalatt a kórházban az anyós úgy kedvesen földbe döngöli a menyét, amiért az ismét egy lánynak adott életet.

Nagyi: „Még egy lánynak életet adni… nincs ezen semmit sem ünnepelni. Ha már nem vérzel, akkor jelentkezz ki. Hosszú ideig a kórházban maradni, igazán szégyenletes.” - aranyos, nem?

A szülés után a feleség elmegy egy jóshoz, hogy megtudja, miként lehet végre egy fia. A férfi elég kiábrándító jövőképet fest. A férjének és neki sosem lehet közös fia. Ha fia lesz, az csakis más férfitól lehet majd. De előtte még a férjének egy másik nőtől fog fia születni.

Eközben Jo Sang – a férj – kissé spicces állapotban ér haza. A dada, aki egyben egészségügyi személyzet is, megméri a férfi vérnyomását. A letört ház ura persze most először veszi észre, hogy a nevelőnő egészen csinos, és az alkoholtól felbátorodva még azon melegében meg is vigasztalódik Mi Sun – a dada – karjaiban. A lánya ezt meglátja az ajtóban, de nagyi szépen a párocskára csukja az ajtót és magával viszi a kislányt. Nyilvánvaló, abban reménykedik, hogy végre összejön a várva várt fiú.

Elég durva, de tény, hogy Koreában elfogadott a fiú örökös, ha akár házasságon kívül születik is. Legtöbbször persze elveszik az anyától és a megcsalt feleségnek kell felnevelni a más nőtől származó örököst, akit esetleg ő nem tudott megszülni. Ennél kevesebb megalázó dolog érhet egy nőt, így nem is csoda, hogy a feleség teljesen kiakad.

3 hónap elszalad, mire In Sook végre hazajön. Nem volt elég a szülés utáni megaláztatás, most rá kell jönnie, hogy a dada a férjétől terhes. Egyből az eszébe jut a jóslat, miszerint a férjének más nőtől fog fia születni, így azonnal neki támad Mi Sunnak.

Ekkor érkezik meg a képbe a nagyi, aki ismét lealázza a menyét.

Nagyi: „A legrosszabb dolog, amit valaki tehet, hogy egy nála alacsonyabban állóra lesz féltékeny.” – valamiért azt hiszem, hogy ez a „bölcsesség” még vissza fog köszönni a sorozatban…

Feleségnek még nagyobb csapás megtudni, hogy az egész affér nagyi tudtával és hallgatólagos beleegyezésével történt. Nagyi a félrelépést is a menye nyakába varrja, miszerint kár volt olyan sokáig elmaradnia, hisz a keményen dolgozó férjének természetesen szüksége volt egy szerető szívre, aki haza várta – vagyis volt valaki, aki kielégítette az igényeit. Asszem egy ilyen anyós mellett én is gyorsan megbolondulnék, és egy bosszúszomjas némber válna belőlem.

Sosem értettem, hogy azok a nők, akiket megcsal a férje, pasija, miért egyből a másik nőnek támad neki? Miért nem a férfinak? Hisz persze, a másik nő sem ártatlan, de sokszor azért a férfi nem közli, hogy felesége van… így nem egészen az kapja a pofonokat, aki megérdemelné.

Ezek után In Sook azonnal követeli, hogy a dada vetesse el a gyereket, és még melegében el is küldi a titkárral a kórházba. Nagyon úgy fest, hogy a titkár és a feleség között van valami, hisz másként nem merné abortuszra vinni a gazdája ágyasát, majd simán azt hazudni, hogy a lány megszökött.

Bár ez félig-meddig igaz, hisz Mi Sun az abortusz helyett megszökik a kórházból.

In Sooknak ismét az eszébe jut a jóslat, de most úgy dönt, hogy a rá vonatkozó részt fogja beteljesíteni. Kissé részegen kiderül, hogy ő és a titkár fiatal korukban szerelmesek voltak egymásba. De ő Jo Sang felesége lett, míg a titkár – Sung Jae - , nos titkár a szerelme férje mellett.
In Sook akkor sírva kéri, hogy a férfi maradjon vele aznap éjszaka, aki nem tud ellen állni a régi érzéseknek és a nővel tölti az éjszakát.

3 hónappal később.

In Sook terhes, és boldog, mert a bosszú vezérli. A fiának fogja megszerezni a családi céget. Annak a fiúnak, akinek vér szerint semmi köze nem lesz a családhoz. Ennél nagyobb csapást nem is mérhetne az anyósra, aki közben a titkárral keresteti mindenütt a dadát.

Anyós megígérteti a titkárral, hogy minden áron előkeríti a dadát és visszahozza a fiával együtt, miközben In Sook meg azt ígérteti meg vele, hogy mind a dadától, mind a gyerektől meg fog szabadulni, ahogy megtalálja őket. Nyilvánvaló, hogy a saját fia érdekében fog cselekedni, nem pedig anyós utasításait követni.

Idővel a mi titkárunk egy orvosi rendelőben rátalál Mi Sunra, aki ápolónőként dolgozik ott. Két felbérelt gorillával kezdik kergetni a 9 hónapos terhes nőt, akinél ennek hatására megindul a szülés.

A titkár visszaviszi az orvoshoz, de csak azért, hogy utána elvehesse a gyereket. A szülés után Mi Sun megpróbál megszökni a babával – Tak Gu - , de egyenesen a titkár karjaiba rohan. A férfi végül azzal a feltétellel engedi el, hogy soha többé nem jöhet a család közelébe. Ha mégis megteszi, akkor az életével kell fizetnie.

Mi Sun megígéri, és még aznap elhagyja a várost.

12 évvel később

Tak Gut az udvaron kergeti körbe az anyja, mert 12 éves kora ellenére még mindig az ágyba vizel éjjelente. Büntetésből nem csak egy jó kis verést kap, de még alsóneműben is kell elmennie, hogy elvégezze a rá bízott házi munkát.

Közben lehetőségünk nyílik megismerni Ma Junt is, In Sook és a titkár elkényeztetett fiát. Akit csak pénzzel vagy játékok ígéretével lehet rákényszeríteni, hogy azt tegye, amit elvárnak tőle. Nagyi persze megint kiosztja a menyét. Más kérdés, hogy kivételesen jogosan.

Nagyi:Egy gyerek olyan lesz, amilyennek az anyja neveli. Miután az anyja csak megvesztegetéssel tud rá hatni, nem csoda, hogy annyira engedetlen. Egy gyerek tükörképe a szüleinek. Ha most nem tanulja meg, hogy mi a helyes, akkor az tönkre fogja tenni az életét a későbbiekben.”

Közben a két nővére felöltözteti öcsit, vagyis kiszolgálja a kis trónörököst. Kiderül, hogy Ma Jun ki nem állhatja a családi céget, ami nem más, mint egy kenyér gyár – Geo Song. A legidősebb lány persze mindent megtenne, hogy ő mehessen a gyárba az öccse helyett, de mivel lánynak született, így esélye sincs a cégre.

Ahogy visszatérünk Tak Guhoz kiderül, hogy bőven van érzéke a gasztronómiához. 1 sarokról kiszagolja a frissen sült édes babbal töltött kenyér illatát, majd szinte transzba esik, mikor a közeli kenyér gyárba belopózva meglátja a gyártósort. Úgy fest, hogy Tak Gu sorsa itt meg is pecsételődött. A szomszéd gyerekkel épp kilopóznak a gyárból, ahol korábban megtöltötték a zsebeiket néhány lopott kenyérrel, mikor a másik srác felbukik az elnök érkező kocsija előtt. Tak Gu ráveti magát, hogy a testével védje, de hála az égnek a kocsi még időben fékez. Viszont a kenyerek szerte hevernek a két gyerek körül.

A kiszálló elnök, Tak Gu apja teljes lelki nyugalommal hívja a rendőrséget a két gyerekre, miközben Ma Jun kárörvendőn vigyorog a kialakult szituáción.

Nyilvánvaló, hogy Jo Sang szerette Mi Sunt annak idején, és sem a felesége sem a fia iránt nem érez különösebb kötődést. Éppen ezért elég hidegnek és távolságtartónak tűnik.

Remélem, hogy hosszan nem fogják húzni ezt a felvezető részt, mert elég unalmas. Sokkal inkább kíváncsi vagyok a konyhai eseményekre, mivel a szereplők egyikének sem sikerült eddig megfognia.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése