2010. november 13., szombat

Diabétesz Világnap - nov. 14. - Húzz valami kéket!

Most vasárnap ünnepeljük a nemzetközi diabétesz világnapot. A címmel nem akarom elbagatelizálni ezt az eseményt, de a következőkben meglátjátok, hogy mi magyarok miért "csak" ennyit tudunk tenni ezen a napon.

Persze én is csak azóta foglalkozom kiemeltebben a cukorbetegséggel, mióta másfél éve nálam is kimutatták, majd inzulin kezelésre fogtak egyből. Mázlim volt, mert megközelítőleg fél évnél többet nem töltöttem kezeletlenül, elvileg. Hisz a legelső tünetek, amiket a betegségre lehet fogni, nagyjából akkor jelentkeztek.

Magyarországon az idei diabétesz világnap alkalmából nagyjából három nagyobb rendezvény kerül megrendezésre, ezekből is kettő(nov. 6, nov. 14.) a fővárosban. Logikus, igaz? Hisz országunkban csakis Budapesten vannak cukrosok, az ország többi városában meg csak azok, akik mellesleg használnak minden nap inzulint, vércukormérőt és gyógyszereket, hogy fenntartsák az egészségüket. Vajon a 700 ezer regisztrált (becslések szerint 1,5 millió a még nem diagnosztizáltakkal együtt) magyar cukrosból hányan élnek Budapesten? Ugye megint az a vízfejűség...

A nemzetközi diabétesz világnap 1991 óta kerül megrendezésre minden év november 14.-én, mely napon az inzulin felfedezője, Sir Frederick Banting születésnapja előtt is tisztelegnek. Az első világnapot az IDF - International Diabetes Federation és a WHO - World Health Organization szervezte meg. Az elmúlt 19 évben a résztvevő országok és nemzetek száma mára megsokszorozódott.

A diabétesz világnap jelképe a kék kör. A kék szín az ég kékjét jelképezi, mely alatt minden nemzet egyesül, míg a kör maga azt az egységet, melyben a bolygó teljes diabéteszes közössége küzd a diabétesz terjedése ellen.

A szervezetnek köszönhetően pedig évről-évre egyre jobban átláthatóvá és ezzel ijesztőbbé válik a diabétesz helyzete mindennapjainkban. Hiszen nem, hogy csökkenni látszik a diabéteszesek száma, hanem évről-évre nő.


Jelenleg hazánkban körülbelül 700 ezer diabéteszes betegről tudnak (adat forrás - diabetes.hu), de a valóban betegek, a mai napig nem diagnosztizáltak száma ennél jóval magasabb. A diabétesz egy igen alattomos állapot, hiszen akár 5-10 éven keresztül is képes kevés tünetet produkálva a szervezetben megbújni és vérünket, ereinket a túl sok cukorral mérgezni. A betegség veszélyei pedig egyértelműen a szövődményekben rejlenek, melyek nagyjából a 10 év leteltével jelentkeznek, melyet a beteg kezeletlenül töltött, miközben a túl sok cukor tönkretette a testét. A diabétesz legsúlyosabb következményei a vakság, vese elégtelenség, sztrók, végtag amputáció, szívroham.

Pedig ez évente egyszer egy egyszerű vércukorszint ellenőrzéssel megelőzhető lenne, amelyet bármely gyógyszertárba betérve 5 perc alatt meg tudnak nekünk mérni. Még csak orvoshoz sem kell mennünk ezzel.

Jelenleg 285 millió cukros él világszerte (adat forrás - worlddiabetesday.org) de a számuk 2030-ra becslések szerint már közel a kétszerese lesz a jelenleginek. Ami igazán rémisztő, ha figyelembe vesszük a tényt, hogy ezeknek az embereknek a legtöbbje akár egészségesen is élhetne, ha már gyerekkortól kezdve odafigyelne az egészséges táplálkozásra, rendszeres testmozgásra és alapvető orvosi ellenőrzések éves szintű ismétlésére. Hiszen mind a mai napig a betegség kialakulásának vezető oka, a hosszan tartó súlyfelesleg és egészségtelen étkezési szokások!

Idén a nemzetközi diabétesz föderáció országokon átívelő összefogásban közel 800 épületet, szobrot... kísérel majd meg kivilágítani kék fénnyel, ezzel is felhívva a figyelmet a diabétesz veszélyeire. A megmozdulásban olyan épületek fognak kék fényben fürödni, mint a Burj al Arab - Egyesült Arab Emirátusok, a Brandenburgi kapu - Németország, a Megváltó Krisztus szobor - Brazília, az Empire State Building - USA, Niagara vízesés - Kanada, a London Eye - Egyesült Királyság, Anglia, a Sydney Opera Ház - Ausztrália, Tokió Torony - Japán....

Elkeserítő tény, hogy Magyarország a kezdeményezésben nem vesz részt. Míg Románia, Szlovákia, Szlovénia, Bulgária és Ausztria is, vagyis a minket körülvevő országok legalább egy vagy több pontján fel fognak tűnni a kék fények, addig itthon ez a nap is úgy fog eltelni a legtöbbek számára, mint bármely másik nap.

Ám, ha mégis szeretnénk valahogyan részt venni ebben a megmozdulásban, akkor most vasárnap vegyünk fel valami kéket, gyújtsunk egy kék gyertyát, vagy pontban 14:00-kor mérjük meg a vércukor szintünket és tegyük azt közzé online.

A blogon már láthattok egy virtuális visszaszámlálót, hamarosan egy kék gyertyát is, melyek ITT letölthetők és a saját oldalatokra is kihelyezhetők, ezzel is jelezve, hogy támogatjátok a kezdeményezést!

Azonban, ha nincs blogotok, vagy más online oldalatok, akkor azzal is támogathatjátok ezt a kezdeményezést, hogy vasárnap felvesztek valamilyen kék ruhadarabot és utána családdal együtt elmentek a legközelebbi gyógyszertárba megméretni a cukorszinteteket. Nem fog fájni, ígérem. Na jó, talán egy kicsit, egy szúnyogcsípésnyit...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése