2010. november 13., szombat

Diabétesz 1x1 VI. - A cukros náthás

Archív, Gyalogbéka cukormentes kísérleti konyhája - 2010.09.29.

Évente legalább kétszer mindenki elkapja a náthát. Ki egy hétig, ki néhány napig küzd a betegséggel. De míg benne vagyunk csak meggyógyulni szeretnénk. Általában erre vitamint, gyümölcsöt és náthaporokat szedünk. De mi van a cukrossal, akinek számolnia kell a gyümölcsökben, vitaminokban és náthaporokban lévő szénhidrát tartalommal?

A téma számomra ma megint aktuálissá vált, hisz elkapott az őszi nátha. Kapar a torkom, szárazon köhögöm, fáj a fejem... Normális esetben meginnék napi két náthaport, ennék egy rakat narancsot és kenném az orrom alját úgy egy hétig. Azonban én egy kicsit más vagyok. Oda kell figyelnem a gyümölcs, vitamin, náthapor cukortartalmára és be kell építenem a mindennapi maximum szénhidrát adagomba.

Elképesztő, de jelenleg nincs olyan náthapor a piacon, mely ne tartalmazna hozzáadott cukrokat, így persze diabéteszes betegeknek nem is ajánlottak.

Ez alól egyetlen kivétel volt a Fervex por, melyet kifejezetten cukormentesen készítettek, hogy cukorbetegek számára is fogyasztható legyen, de a múlt hónap óta nálunk egyetlen patikában sem lehet kapni. A patikusok állítása szerint ez később sem fog változni, kivonják a forgalomból.

Szóval, vagy cukros porokat iszom, vagy más módszerekkel kezelem a náthámat. Én az utóbbit választottam.

Módszer 1: minden patikában kapható közönséges aszkorbin sav, vagyis C-vitamin, por formájában. Ebből 1 liter folyadékba alig egy késhegynyi szükséges ahhoz, hogy segítsen az ilyen náthás időkben. Mivel a náthaporok is nagyrészt, C-vitamint, fejfájáscsillapítót és lázcsillapítót tartalmaznak a cukor mellett, így az aszkorbin sav egészen jó választás. És egy kicsi tégely alig kerül 100 forintnál többe, ha jól emlékszem.

De fontos, hogy tényleg csak a max. adagot használjuk, mert a túl sok még gondot is okozhat!

Módszer 2: egy csésze forró teába pottyantsunk 2-3 karika jól megmosott citromkarikát. A karikák legalább kétszer felhasználhatók, és szintén jó C-vitamin beviteli források.

Módszer 3: imádkozzunk a gyógyszergyártók istenéhez, hogy vegyék már észre magukat, vagy mégse. Talán jobban járunk, ha bizonyos értelemben elfeledkeznek rólunk. Hiszen mi csak egy egyre növekvő réteget képviselünk, akikről a cukormentes termékeknek köszönhetően még plusz pénzeket lehetne leakasztani.

Érdekesség: amikor a patikában a patikus hölggyel 1 órát azzal töltöttünk, hogy másik nem cukrozott terméket találjunk, még a kisasszony is meglepődött, hogy minden egyes készítményben van x százaléknyi cukor tartalom és egyiket sem javasolják igazán cukrosoknak. Ergo, a diabétesszel még koránt sem foglalkoznak eleget az emberek, és nem csak a mindennapokban, hanem szakmai körökben sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése