2010. november 10., szerda

Pasta 3. rész

Archív, Gyalogbéka cukormentes kísérleti konyhája - 2010.07.19.

Nem bírom a meleget. Pont és felkiáltó jel. Tegnap végre délután enyhülés állt be a gyilkos, száraz melegben. Bár nálunk eső nem járt, de hűvős szellő lengedezett, így a szombat-vasárnap délelőtti nyúládozást K ügynökkel felváltotta némi hasznos munka, illetve aktivizáció.

Rengeteg anyagom van új posztokhoz, mert néha azért tűzhely elé álltam, de a posztoláshoz már túl melegem volt. Délután viszont igyekszem majd pótolni ez irányú hiányosságaimat is.

Addig pedig élvezzétek a Pasta 3. részét!


Ha még emlékeztek, az előző rész végén Hyun-wook érzelmi kitörés kíséretében kirúgta Yoo-kyungot miután a lány elvesztette az ebédes fogadást.

Most vajon mi lesz? – Sablonos, he?


Szóval, ott vagyunk a lift előtt. Yoo-kyung összeomolva, amit San és Seo-Young végig néznek. San odamenne a lányhoz, de Seo-Young visszatartja, mert tudja jól, hogy a vigasztalás itt nem segít.

Eközben az étteremben mindenki kíváncsian várja a verseny eredményét, de Hyun-wook nincs olyan kedvében, hogy akár kárörvendőn megossza győzelmét. Csúnyán felzaklatta a találkozás Seo-Younggal. Ekkor lép be a férfi irodájába Yoo-kyung, hogy szóljon, hogy az ebéd műszak után összepakol majd végleg, de Hyun-wook kiabálva közli vele, hogy most azonnal tűnjön el. Nyilvánvaló, hogy valójában ez nem a lánynak, hanem Seo-youngnak szól, csupán Hyun-wook kivetíti rá a régi sérelmeket. Ám ez attól a mi kis szakácsunkon nem sokat segít.

Nincs mit tenni, Yoo-kyung pakol, miközben Nemonak (főpincér az étteremben, jó kapcsolatban van Yoo-kyunggal a kezdetektől) elmondja, hogy elvesztette a versenyt. A srác ezt nem akarja elfogadni, hisz Yoo-kyung annyit dolgozott, hogy idáig juthasson. Ezért felidézi az első napot, amikor a La Sferában találkoztak.

Visszaemlékezés:

3 évvel vagyunk korábban. Yoo-kyung és a sulis barátnői a La Sferában ebédelnek. Jócskán kirúgnak a hámból, és mikor a fizetésre kerül a sor, kiderül, hogy Yoo-kyungnál nincs elég pénz, hogy kifizesse a borsos számlát.

Ahogy Yoo-kyung kimegy a rá váró barátaihoz, már lehet sejteni a felmutatott hüvelykujja alapján, hogy az egész nagyon is megtervezett volt. Yoo-kyung ezentúl a La Sferában dolgozik, mint konyhai segéd. Hisz azért ment főző suliba is, hogy a végállomás a La Sfera legyen.

Nemo visszaemlékezése után Sané jön, aki épp az irodájában lamentál afölött, hogy Yoo-kyungot egy bizonyos szinten most miatta rúgták ki. Így lehetőséget kapunk arra is, hogy Yoo-kyung első estéjét most az ő szemével is lássuk.

San pont a bokrok mögött telefonál, mikor Yoo-kyung kijön vigyorogva az étteremből, a „sikerét” ünnepelve. San mosolyából ítélve nagyjából innentől kezdve vetett szemet Yoo-kyungra, amit később még néhány infó szintén alá fog támasztani.

„Olyan keményen dolgozott és most miattam rúgták ki.”

Jól láthatóan ő sem érti, hogy Hyun-wook mi alapján hozza meg a döntéseit. San úgy gondolkozik, hogy ha ő lenne a séf, akkor megszabadulna az összes férfitól és csak a lányokat tartaná meg. – hehe

Végül a sok emléknek van annyi haszna, hogy Nemonak hála Yoo-kyung úgy dönt, hogy nem adja fel a harcot, és inkább tovább küzd az álmáért, hogy az étteremben maradhasson. Így másnap, ahogy Hyun-wook besétál a konyhába, Yoo-kyung ott áll harcra készen ismét.

Mivel a többi szakács kezdi tisztelni Yoo-kyung kitartását, ezért nem szólnak egy szót sem, sőt. Míg Hyun-wook a meglepetéstől, hogy a lányt megint a konyhában találja, nem tudja azonnal lereagálni a helyzetet, és elszáll az ordibálási lehetőség is ezúttal. Ám kihangsúlyozza, hogy a konyhai asszisztens pozíciója holnap betöltésre kerül. Egyszóval: Yoo-kyungot levegőnek nézi, és közli, hogy holnaptól másé lesz az állása.

A nap ezután viszonylag eseménymentesen telik el. Ji-hoon – az olasz csapat legfiatalabb tagja – a munka végeztével mindenkinek vesz egy sört, amit a konyhában oszt ki. Mivel Yoo-kyungról egész nap senki sem vett tudomást, ezért a lány úgy tesz, mintha nem érdekelné, hogy végül ő kap-e sört vagy sem.

Ji-hoon utolsóként a főnökhöz fordul, annak kedvenc sörével, de ahelyett, hogy felé dobná a dobozt, az utolsó percben végül Yoo-kyungnak dobja a sört, aki a séf mellett áll. Hyun-wook ösztönösen a doboz után nyúl, de elveszti az egyensúlyát és a sörrel együtt Yoo-kyungot is elkapja, úgymond. - hm, kapunk egy kis ízelítőt az első rész vonzalmából a két főszereplőnk között.

Az egész konyhai személyzet szórakozva figyeli a kínos jelenetet, miközben a séf és Yoo-kyung próbál szabadulni a cikis helyzetből. Hyun-wook zavarában még a sört is felajánlja a lánynak, de az azonnal elutasítja.

Majd mégis elfogadná, mert azt hiszi, hogy Hyun-wook tovább fogja megpróbálni elfogadtatni vele, de a férfi csak felbontja, hogy megigya.

Ekkor fakad ki végül a mi kis maknénk:

„Nem volt elég, hogy elvette az állásomat, most már a sörömet is? Ettől boldog?”

Hyun-wook kortyol egyet és: „Á…! Frissítő!”paraszt, khm…

Ezután Seok-ho a sous séf – második a rangsorban – Sol igazgatóval beszélget az irodájában arról, hogy mennyire nem oké, ahogy Hyun-wook a konyhát vezeti.. Seok-horól kiderül, hogy arra számított, hogy Totti séf után őt fogják kinevezni séfnek, de nemhogy nem nevezték ki, még egy ellenszenves alak is lett az új főnöke. Ezért Seok-ho felajánlja Solnak, hogy bármely módon segít, hogy megszabaduljanak Hyun-wooktól. Cserébe azt az ígéretet kapja, hogy a séf távozása után megkapja majd annak posztját.

Szerintem Seok-ho alapvetően nem gonosz, csak kissé irigy, és nem lát tovább mint a legtöbben. Mivel Hyun-wook vele is szemét, és kissé letörte a büszkeségét, ezért utálja a séfet. Az ellen bezzeg egyszer sem emeli fel a szavát, hogy lényegében igazságtalanul rúgták ki a 3 lányt, akikkel ki tudja, hogy mennyi ideje dolgozott már együtt.

Yoo-kyung úton hazafelé egy pojangmachánál - utcai sátor, amiben enni-inni lehet, leginkább kifőzde jelleggel. Koreában szerte mindenhol megtalálható az utcákon - meglátja magában iszogatni a séfet, és mivel épp róla gondolkozott az előbb, ezért odaoson a séfhez, és leül mögé és rendel egy kis sojut az ajummától – néni, idősebb nő megszólítása, akit nem ismerünk, itt a kifőzde tulaja.

A lány hangját meghallva Hyun-wook hátra fordul, és javasolja neki, hogy mivel nem szeretne egy kést a hátába, ezért akár mellé is ülhetne.

A lány azonban meg sem moccan, ellenben háttal ülve elismeri, hogy bár elvesztette a csatát, az nem volt fair. Hogy is lehetett volna az, mikor a férfi egy séf, ő meg csak egy szakács tanonc.

„Miért kellett kirúgni valami olyan miatt, aminek a kimenetele várható volt? Ha férfi lennék, akkor is kirúgott volna?”- ezzel kifejtve az elképzelését, miszerint a séfnek valamilyen komplexusa van a nőkkel szemben.

Egyre jobban belelovalva magát a helyzetbe Yoo-kyung felpattan és szembe áll a férfival, megkérdezve, hogy tényleg azt hiszi-e, hogy azért dolgozott keményen 3 évig, hogy végül így végezze?

„Van egyáltalán nő, akit valaha kedvelt?” – fejezi be végül a mondókáját.

A séf egyszerűen igennel válaszol. Valójában ma látta is azt a nőt.

Yoo-kyung meglepve kérdezi, hogy ebben az esetben, hogy lehet, hogy így bánik a nőkkel, ha tudja, milyen érzés a szerelem. Vagyis nem alapból utálja a nőket.

Hyun-wook magyarázata egyszerű. Ő a női szakácsokat nem szereti – nem pedig a nőkkel általában van problémája. Azzal fel is áll, hogy elmenjen, de Yoo-kyung visszanyomja a séfet a székére, miközben beszélni kezd.

„Amikor végzős voltam a középiskolában…”

Hyun-wook láthatóan nem akarja hallani a történetet, de ettől függetlenül a lány folytatja.

Mikor Yoo-kyung középiskolás volt az anyja egyszer elszökött otthonról. Yoo-kyung 3 nap után megtalálja az anyját a La Sfera szomszédságában, ami előtt elmenve az anya azt javasolja, hogy menjenek be enni valamit. Yoo-kyung nem akar, hisz a hely túl drága és elegáns nekik. Kínos lenne csak úgy bemenni. Anyu persze próbál érvelni, hogy akkor majd a legolcsóbb ételt rendelik, de Yoo-kyung végül elrángatja onnan.

Csak később tudja meg, hogy az anyja azért ment el otthonról, mert megtudta, hogy utolsó stádiumban lévő ráktól szenved, és akkor ott egy szép emléket szeretett volna a lányával, a lányának. Mivel csak 3 hónapja volt hátra, ezért a pénzét inkább a lányára akarta költeni, nem pedig már amúgy is feleslegesnek vélt kórházi számlákra kifizetni.

Miután Yoo-kyung anyja meghalt, ő egyedül visszament az étterembe, ahol megrendelte a legolcsóbb ételt az étlapról: olivás tésztát.

Szívbemarkoló volt látni a jelenetet, ahogy ott ül az étteremben, nyilvánvalóan kilógva a környezetből. Mellette egy anya és három lánya a szomszéd asztalnál, miközben ő sírva eszi meg az egy tál tésztát. Sírt, mert már az anyjával sosem ehet itt, és mert igen, a tészta nagyon finom volt. Itt pedig eldőlt Yoo-kyung sorsa – tészta szakács lesz.

Yoo-kyung, Hyun-wooknak szegezi a kérdést:

„Ha anyámnak lehetősége lett volna megkóstolni azt a finom ételt, akkor tovább akart volna élni? Sokszor gondoltam arra, hogy talán tovább élt volna.” Hozzá tennénk, hogy amivel most elvesztette a versenyt, az pont az a tészta volt, amit akkor evett először az étteremben.

Yoo-kyung ezzel kikapja a sojus üveget a séf kezéből és felhajtja az italt.

„Ezt a sörért, amit lenyúlt tőlem korábban. És az elvett munkámat is vissza fogom szerezni, és el fog jönni a nap, mikor kénytelen lesz elismerni a tésztámat. Ezek a végső szavaim.”

Yoo-kyung ezzel feláll, és ott hagyja az asztalnál Hyun-wookot.

Ahogy Hyun-wook befejezi az edzést szembe találja magát Seo-younggal, és nagyon elmésen megjegyzi: „Azt hiszem, ez nem véletlen.”

Seo-young hangja kellemes és barátságos, ahogy köszönti a férfit.

Seo-young: „Rég találkoztunk. Jó látni téged.

Hyun-wook: „Jó látni?” – szarkasztikusan. – „Már láttuk egymást tegnap.”

Seo-young megdicséri a férfi által készített tésztát és viccesen megjegyzi, hogy nekik is versenyezniük kellene. Elvégre nem akarja Hyun-wook megkóstolni az ő tésztáját?

Hyun-wook hűvösen lerázza és elmegy, de Seo-young megjegyzi, hogy a férfinak hamarosan lehetősége lesz kóstolni a főztjét, méghozzá a saját konyhájában. Vagyis Seo-young valami módon a La Sferában fog dolgozni?

Miközben a 3 kirúgott lány sopánkodik és különböző bosszú terveket eszel ki, addig Yoo-kyung a kanapén fekve lamentál azon, hogy épp most mit is csinálna az étteremben. Ezen felbuzdulva kimegy a saját konyhájába, és elkezd főzni, hogy rájöjjön, mitől volt jobb a séf tésztája az övénél. Ám minden egyes próbálkozás kudarccal zárul, így vagy legalább 1 kg tészta landol a mosogatóban-konyhamalacban.

Ha mindez nem lenne elég, telefonál a bátyja, hogy hamarosan odaérnek az étteremhez az apjával. Mivel a korábbi részekből már tudjuk, hogy az apja nem igazán bízik abban, hogy Yoo-kyungból szakács lesz, így nem is igazán támogatja a lányt. Ezért Yoo-kyung nem is mondta el neki, hogy kirúgták. Szóval kénytelen az étteremhez rohanni, hogy megakadályozza az apja és a séf találkozását.

A kínos találkozásra persze nem kerül sor, de annál inkább egy zavarba ejtő apa-lánya vitára, mely ismételten arra éleződik ki, hogy miért is nem ez a megfelelő munka a lánynak.

Letörve, a vita után Yoo-kyung egy boltban ül egy doboz instant leves felett, amikor is San meglátja. San hiába próbál kedves lenni, és segíteni, mivel látja Yoo-kyung rossz kedvét. Yoo-kyung továbbra is csak az idegesítő vendéget látja benne, na meg persze a bírót, aki miatt közvetve kirúgták. Ezért csak még egy adaggal tesz a lapátra, mikor a lány tárcájából egy kaktusz képét húzza elő. Yoo-kyung zavarban kapja ki a férfi kezéből a képet – ami egyébként egyike azoknak, amiket egy ismeretlen (hódoló) már 3 éve mindig Yoo-kyung öltöző ajtajára ragasztva hagy rendszeresen.

Yoo-kyung letörve, hogy a tészta otthon nem sikerül, fogja magát és visszamegy az étterembe, és rendel egy olivás pastát. Az íz tökéletes.

Megkéri Nemot, hogy hívja ki a séfet, úgy viselkedve mint egy vendég, aki szimplán csak személyesen a séfnek akarja megdicsérni az ételt. Nemo meg is teszi, de Hyun-wook maga helyett Philipet küldi ki. Mikor Philip meglátja a lányt, csak rá kacsint és visszafordul, hogy közölje Hyun-wookkal, hogy a vendég tényleg vele akar beszélni. – Egyéb iránt kezdem egyre jobban kedvelni az olasz csapatot. Persze nem csak azért mert annyival jobban néznek ki, mint a hazai csapat, hanem legfőképp azért, mert annyival rendesebbek. Nem kicsinyeskednek, irigykednek és hisztiznek mindenért…

Mikor a séf meglátja, hogy ki is a vendég egyszerre látszik, hogy nem tudja eldönteni nevessen, vagy guruljon dühbe. De nincs is sok ideje, mert Yoo-kyung neki szegezi a kérdést, hogy vajon ő miért nem tudja reprodukálni otthon ezt az ízt.

Hyun-wook megkérdezi, hogy vajon meg szokta-e kóstolni, amit készít? A válasz igen, erre megkérdezi, hogy Mikor? Yoo-kyung ezt nem igazán érti, de a mi séfünknek elfogyott a türelme, ezért szépen visszamegy a konyhába.

Ám Yoo-kyung nem adja fel egykönnyen. Ezért hazamegy és tovább főzi a tésztákat, de ezek után már a szomszédban lakó Hyun-wookkal kóstoltatja meg az eredményt. Ítélet: ehetetlen.

Másnap reggel a megbeszélésen Sol igazgató megkérdezi Hyun-wookot, hogy mi alapján kívánja kiválasztani az új konyhai kisegítőt, mivel sokan a felszolgálók közül konyhai babérokra törnének. Hyun-wook ezt lehetőleg szeretné elkerülni, hisz a legtöbb pincér nő, de a koreai szakács csapat kiáll az ötlet mellett. Így Hyun-wook beadja a derekát.

Vak kóstolást fognak tartani, így tényleg csak az ízekre tud majd figyelni, és nem fogja befolyásolni a tény, hogy ki volt a szakács, és ezzel bárki kipróbálhatja magát.

Miközben Yoo-kyung otthon főzi a tészta hegyeket, beállít az ingatlan ügynök, méghozzá nem mással, mint Seo-younggal, aki hamarosan Yoo-kyung új szobatársa lehet. – Ilyet se pipáltam még magyar környezetben. Mikor nagynéném árulta a lakását, akkor puccba vágva magát és a lakást is, várta a jelentkezőket, akik megadott menetrend szerint érkeztek. Elképzelhetetlen lett volna, hogy mondjuk lekvárt főzzön miközben jön a vevő…

Nos, visszatérve: Seo-young meglátja a töménytelen mennyiségű rontott tésztát a mosogatóban és mosolyogva megállapítja, hogy Yoo-kyung nem lehet túl jó szakács, ha ennyi adagot elrontott. Mire a lány elismeri, hogy így van. – Tetszik, hogy láthatólag ebben a sorozatban a legunszimpibbek is a koreai csapat és Sol igazgató lesznek. De ők sem azért mert gonoszok, vagy alapból rossz szándékúak. Végre egy olyan dráma, ahol a nők nem egymást marják, még ha ugyanarra a pasira is fognak hajtani nyilvánvalóan.

Ahogy a vendégek elhagyják a lakást Yoo-kyung a mosogatóba nézve megkóstol egy darabka tésztát, és kigyúl a fény az arcán. A nagy felfedezés ideje.

Ezzel egyidőben a La Sfera konyháján Ji-hoon kap leckét Hyun-wooktól, mikor az általa készített ételt visszaküldik. A séf megkóstoltatja vele és rámutat a hibájára. Sós, vagy édes ételek esetében az étel teljesen más ízt ad hidegen és melegen is.

„A vendégek úgy hagyják el az asztalt, hogy az utolsó falatra emlékeznek. Légy benne biztos, hogy az utolsó falat étel is élvezetes.”

Közben most már Yoo-kyung is érti, hogy a séf mire gondolt, mikor megkérdezte, hogy mikor kóstolta meg a tésztát.

Általában a reggeli rohanásnak sosincs jó vége. Ezt tapasztalja meg a mi séfünk is, mikor a liftbe beesve észreveszi, hogy kénytelen a négy, általa kirúgott nővel egy liftben utazni. Miközben hárman próbálnak valamit jól beszólni, addig Yoo-kyung lazán elvan magában. Az alkalom azonban elszáll, mikor Hyun-wook a földszinten kilép a liftből.

Aznap Yoo-kyung közben állásinterjúkra jár. Nem sok sikerrel, mígnem az utolsó helyen azonnal felveszik. Mikor megkérdezi, hogy nem akarják-e előtte kipróbálni, vagy próbaidőre tenni a séf azt válaszolja, hogy nem, mivel az étteremben akkora a forgalom, hogy úgysem fogja senki sem észrevenni, hogy milyen az étel. Ez persze nem tetszik Yoo-kyungnak, aki a La Sferában teljesen más elvárásokhoz szokott.

Végül győz a szerelem, és minden kínos érzés ellenére Yoo-kyung elsiet a La Sferába, hogy csatlakozzon a versenyhez.

A feladat: mindenki csak a kiosztott hozzávalókból készíthet egy tésztás ételt. Ez persze letöri néhányak lelkesedését, hisz olyan recepteket gyakoroltak, melyekhez a dobozban nincs hozzávaló. De Yoo-kyung csak mosolyog. Számára minden hozzávaló megtalálható.

Ezzel a szakács jelöltek kapnak egy serpenyőt, hogy a megadott időn belül készítsék el a tésztát.

Az étteremben bekötött szemmel vár Hyun-wook és az egész személyzet. Mielőtt séf akár megkóstolná az első versenyző tésztáját, vár néhány percet. A legtöbben nem értik a késlekedés okát, hisz így kihűl az étel. De mi már tudjuk, hogy Hyun-wook pont azt akarja tudni, hogy kihűlve is jók-e az ételek.

Egyik tésztát utasítja el a másik után, míg legvégül Yoo-kyungén van a sor. Hyun-wook most szólal meg először: „Ki vagy te? Holnaptól serpenyővel dolgozol."

Éljen, éljen! Yoo-kyung a saját képességeinek köszönhetően végül mégis visszakerült a konyhába.

Megmámorosodva húzza le a szemtakarót a séf szeméről, mire Hyun-wook szembe találja magát legújabb női szakácsával, akit épp most vett fel!


Wow, ez nem volt semmi. Aki szeret főzni, az nem csak a szemét legeltethette a jobbnál-jobb ételeken, hanem lehetősége nyílt néhány trükköt is tanulni. Asszem holnap ebédre pasta all olio lesz.

Hyun-wooknál tetszik, hogy nem a nőket gyűlöli általában a rossz tapasztalata miatt, hanem CSAK a női szakácsokat nem tűri meg. Ezen még könnyen lehet segíteni. A másik véglet több gondot okozna.

Seo-young végre egy olyan ellenlábas női karakter, aki remélhetőleg nem picsás – hazugságok, csalás, ráveti magát a pasira… - módszerekkel próbálja majd megszerezni a pasit, hanem … na jó. Nem tudom mivel, de remélem, hogy igazam lesz, és nem kell csalódnom benne.

Yoo-kyungban egyszerűen imádom, hogy nem adja fel. Bármennyire kínos is már a helyzet, nem mond le az álmáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése