2010. november 10., szerda

Pasta 2. rész

Archív, Gyalogbéka cukormentes kísérleti konyhája - 2010.07.09.

A 2. rész pont ott folytatódik, ahol az 1. abbamaradt. A különös „Randizzunk” javaslat után az átkelő lámpája pirosra vált, így főhőseink hirtelen ott találják magukat az útjára indult autók tömegében.

Amikor Yoo-kyung azon lamentál, hogy vajon Hyun-wook azért hívja-e randira, mert sajnálja őt, a séf megszólal: „Nem sajnálom egyáltalán. Az én konyhámban nincsenek nők. Szóval te sem dolgozhatsz a konyhámban” – közli Hyun-wook egy semmi személyes hangvételben.

Most a lámpa ismét zöldre vált, itt az idő, hogy Yoo-kyung döntést hozzon, megy vagy marad? Hyun-wook megragadja a lány kezét, hogy magával húzza, de Yoo-kyung kirántja magát a férfi kezéből.

A mozdulat világos, így Hyun-wook megmondja, hogy nem fogja ráerőltetni magát egyetlen nőre sem. Yoo-kyung csinálhat, amit akar. Ezzel hátra sem nézve átmegy a zebrán, és lelép.

Eközben a 3 kirúgott lány (Hee-joo, Chan-hee és Mi-hee) egy utcai kifőzdében isznak, miközben arról tanakodnak, hogy mi ez a „nincs nő a konyhámban” szabály a séfnél. Yoo-kyung persze nem köti az orrukra, hogy mi történt nemrég közte és a férfi között, miközben a 3 nő letörten az elvesztett állásukról beszélnek. Mindőjük közül mégis Yoo-kyungot tartják a legszerencsétlenebbnek, hisz mindössze egy napig volt alkalma serpenyőt használni, mielőtt kirúgták. Így bárhol is kezdjen újra, megint 3 év makneh meló áll előtte.

Bár a nők nem értik, hogy a séf miért ilyen nő ellenes, Seo-young (az előző részben Sannal ebédelő séf) visszaemlékezésének hála a nézők kapnak egy kis ízelítőt a miértből. Láthatjuk, hogy korábban Hyun-wook és ő egy konyhán dolgoztak, és igencsak intim viszony volt köztük, de valami nagyon félrement idő közben, amin a nő még ma sem tette túl magát. Ha 2+2-t összerakjuk, akkor eléggé elképzelhető, hogy Hyun-wook nőkhöz való negatív hozzáállásának magyarázata ebben a kapcsolatban keresendő.

Eközben a négy lány eléggé ittas állapotban indul hazafelé. Mindannyiuk közül Yoo-kyung van a legrosszabb állapotban, aki alig tudja visszatartani magát a hányástól. Ekkor futnak bele Kim Sanba, a La Sfera állandó vendégébe.

A férfi aggódva követi a lányt, mikor az elszalad, hogy végül mégis csak könnyítsen magán. A látottakból ítélve nem sokáig kell találgatnia, míg rájön, hogy a lányt kirúgták az étteremből, amit Yoo-kyung nem hajlandó beismerni. Inkább azzal vág vissza, hogy jól beszólogat Sannak, és ingyenélőnek nevezi. San egy szót sem szól a maga védelmében. De később a lakását látva, ugyanabban az épületben, ahol Hyun-wook, Yoo-kyung és a többiek is laknak, arra következtethetünk, hogy a pénz a legutolsó gondja.

Másnap reggel, ahogy Hyun-wook megérkezik az étterembe, jókedvűen szedi le az öltözőben a lányok szekrényeiről a névtáblákat. Ám leesik az álla, mikor a saját szekrényét kinyitva, Yoo-kyungot találja benne összekuporodva, alkohol szagot árasztva.

A lány pont akkor ébred fel, mikor Hyun-wook részint kíváncsian, részint zavarodottan közelebb hajol hozzá.

Yoo-kyung: „Ma korán jöttél.”
Hyun-wook
: „Te nem voltál itt sokkal hamarabb?”
Yoo-kyung
: „Én nem korán jöttem, csupán nem mentem haza. Ha hazamentem volna, akkor nem lett volna bátorságom visszajönni”
Hyun-wook
: „És miért vagy pont az én szekrényemben?”
Yoo-kyung
: „Mert ez a legnagyobb és meleg, kényelmes… a tökéletes ellentéte a tulajának.”


Hahh, úgy kell neked, Hyun-wook!

Hyung-wook egyáltalán nem számított arra, hogy a lányok bármelyike ellen fog állni a kirúgásnak. Yoo-kyung, pedig épp ezt teszi. „Nem fogok felmondani. Továbbra is itt fogok dolgozni” Yoo-kyung kezdetben magabiztosan mondja ezt, de a végére már kissé meginog a hangja, tudva, hogy a döntés nem igazán rajta múlik. De mivel nincs mit veszítenie…

Mikor végre Yoo-kyung kimászna a szekrényből, rá kell jönnie, hogy nem megy a dolog, mert annyira elgémberedtek a lábai. Mikor ezt megemlíti, a séf hirtelen egy esernyővel kezd el hadonászni, egeret keresve. Ugyanis a koreaiban az egér és a görcs szó hallásra igen hasonló. Cuki, ahogy Hyun-wook megpróbálja levadászni a nem létező egeret… de mikor rájön, hogy mi a helyzet kihúzza a lány lábát, és elkezdi masszírozni, hogy Yoo-kyung újra lábra tudjon állni. Az alkalmat kihasználva Yoo-kyung még szomorkásan hozzáteszi: „Tésztát akarok készíteni.”


A reggeli megbeszélés során Hyun-wook nem vesz róla tudomást, de nem is rúgja ki konkrétan az étteremből. Az eligazítás során felhozza, hogy a napi ajánlatban szereplő saláta és tészta nem passzolnak egymáshoz, mivel az egyik egy diétás fogás a másik meg egy krémes, kalóriadús étel. Ezért a tésztát rákkal készült főételre cseréli.
Ezt azonban a sous séf – második a konyhai rangsorban – Seok-ho sem állhatja már szó nélkül. Szerinte nem most kellene a menüt variálni. Hm, a hatalmát féltő kiskakas…

Ahogy megkezdődik az előkészület az ebédhez, az egész csapat a katasztrófára vár, hisz most 4 szakács mínuszban vannak, és még a menüben is változások történtek. A konyhában éppenséggel nem tört ki a forradalom, de érezhető ennek hatására a feszültség.

Ahogy várható volt, ebédidőben sok vendég panaszkodik a hosszú várakozási időre, míg a konyhában sem jobb a helyzet Hyun-wook állandó elégedetlen, követelődző parancsaival. Erre már csak tesz egy lapáttal, mikor a séf kimegy az étkező térbe, egyenesen 3 fiatal férfi asztalához, és magával viszi őket a konyhába.

Csak odabent derül ki, hogy a trió már korábban dolgozott együtt Hyun-wookkal Olaszországban, és azért vannak itt, hogy a 3 elbocsátott lány helyére álljanak. Ők, az olasz csapat, míg a korábbi szakácsok a koreai csapat. Ez a fajta utalás a két ellentétes csoportra a sorozat végéig megmarad, ezért én is ezt fogom használni.

Az olasz csapat azonnal munkához lát, miközben Hyun-wook félreállítja Yoo-kyungot, és aranyhalnak titulálja a lányt – értsd: a lánynak is csak 2 másodperces a memóriája, mint egy aranyhalnak – majd néhány napja megszerzett asszisztensi szakács posztját Eun-soonak, az új makneh-nak adja. Vagyis számára nem marad más mint, hogy ismét konyhai kisegítő legyen. Döntenie kell, elfogadja a megalázó döntést, vagy önként távozik.

Zárás után az olasz csapat, a séf és Eun-soo együtt isznak egy bárban. A srácok ekkor kérdezik meg Hyun-wookot, hogy vajon még most is amiatt a nő miatt viselkedik-e így, és megpróbálják meggyőzni, hogy igenis vannak manapság olyan nők, akik megállják a helyüket egy étterem konyhájában.

Az önsajnálatos jelenetekben most pedig a koreai csapaton a sor. Egy másik bárban ők is az új séfet hordják le a sárga földig – csoda, hogy nem viszket mindene, annyit emlegetik. „Ha ellopják a serpenyőinket, akkor nem marad semmink.” Vagyis mind be vannak rezelve, hogy hamarosan nem csak a lányok, hanem ők is lapátra kerülnek esetleg. Bezzeg egy szóval nem álltatok ki a lányok mellett, amikor bajban voltak…

Eközben a La Sferában Yoo-kyung épp készül bezárni, mikor annyira éhes lesz, hogy gyorsan készít magának egy kis tésztát, és megállapítja, hogy a saját tésztája van olyan jó, hogy akár fel is lehetne szolgálni. Hyun-wook soha nem kóstolta az általa készített ételt, így honnan is tudhatná, hogy mennyire jó a lány?

Másnap reggel Yoo-kyung ismét ott van az étteremben, de a séf ezúttal nem is vesz róla tudomást, míg kiosztja mindenkinek az aznapi teendőket.

Eközben az olasz csapat megpróbál jól viselkedni, és köszönteni a koreai csapatot, azok azonban egyáltalán nem fogadják ezt szívesen. Sőt Seok-ho – a sous séf – még le is tolja Yoo-kyungot, hogy nincs a lányban annyi büszkeség, hogy a kirúgása után ne jöjjön vissza könyörögni. – Szerintem meg inkább a lányban több bátorság van, mint ebben a pökhendi alakban, aki nem lát messzebb az orránál…


Mindezek után még megjelenik San is, és a letört Yoo-kyungtól azt kéri, hogy készítsen neki ebédet két főre és szállítsa ki az irodájába! A kérés totál abszurd több okból is, de a lány végül rááll, mert ha másért nem, úgy van vele, hogy legalább egyszer készítsen el egy ebédet, ha már úgyis kirúgják, és a szakács feladata, hogy a vendéget boldoggá tegye.

Ám mielőtt még csak begyújthatná a sütőt, jön Hyun-wook és kérdőre vonja, hogy mit csinál, hisz az ő beleegyezése nélkül egyetlen tál étel sem hagyhatja el a konyhát. Yoo-kyung ekkor világosítja fel a férfit, hogy ez bizony nem az ő konyhája, és nem is Yoo-kyungé, hanem a vendégeké, és nekik kötelességük azt tenni, amit a vendég kér.

Erre Hyun-wook így válaszol: „Mi történik, ha szégyent hozol magadra?”
”Akkor csináld meg te”
– válaszol Yoo-kyung.

A visszavágást hallva Hyun-wook mosolyogni kezd, de csak egy pillanatig, majd azonnal elkomolyodva tesz egy ajánlatot.

Mindketten, egyszerre készítik el a saját tészta fogásukat. Yoo-kyung hozzáteszi, hogy ha a vendégnek ízleni fog az ő (Yoo-kyung) tésztája, akkor Hyun-wook visszaveszi a szakács asszisztensi pozíciójába a lányt. Hyun-wook pedig erre azt válaszolja, hogy ha ő (Hyun-wook) veszít, akkor elhagyja a La Sfera konyháját önszántából.

A gigászok összecsapására már kíváncsi az egész konyha, és egymás közt tárgyalják meg, hogy Yoo-kyungnak vajon mennyi esélye van a séffel szemben. Az olasz csapat szerint Hyun-wook így ad egy utolsó esélyt Yoo-kyungnak, hisz így is-úgy is ki lesz rúgva.

Mikor mindketten készen vannak a saját tésztájukkal, az egyik pincér kíséretében átszállítják az ételt Sanhoz. Yoo-kyung egy kínai ételszállító dobozban (utalás a lány apjának kínai tészta éttermére) viszi a tésztát, míg Hyun-wook egy jóval elegánsabb megoldást választ.

Mielőtt San irodájába érnének, Hyun-wook még utoljára figyelmezteti Yoo-kyungot

„Azt mondtad a legutóbbi alkalom, csak egy hiba volt. Ezúttal minden a képességeken fog eldőlni. Ha a képességeid nem bizonyulnak elégnek, akkor szakácsként fel kell adnod. Ha veszítesz, akkor ki vagy rúgva. Abban a pillanatban, ahogy besétálsz, ki vagy rúgva.”

Az irodában San megelégedve nézi, ahogy a két szakács besétál az étellel. Míg a Hyun-wook által készített étel kész a tálalásra, addig Yoo-kyung helyben adja a tésztához az olivaolajat és reszeli rá a sajtot.

Ekkor érkezik meg San vendége, egy nő, hogy csatlakozzon ebédre. Ő nem más, mint Seo-young, akivel már korábban találkoztunk a La Sferában. Ahogy belép az ajtón, látható az ő és Hyun-wook arcán a felismerés. De ez koránt sem a jóféle, végre újból találkozunk események egyike, mert Hyun-wook hangulata hirtelen sötétebbé válik, mint az univerzum legsötétebb fekete lyuka.

Seo-young nem különösebben zavartatja magát azonban, és profi módon mond véleményt, a két tál tésztáról.
Hyun-wook nyilvánvalóan azért választott lingini tésztát, mert kevésbé ragad és kevesebb olajat veszít, ami nagy előny a kiszállítás miatt. De Yoo-kyung spagettije sem lett ragadós-nyúlós, mivel ő meg már helyben adta hozzá az olajat, és nem az étteremben. Így mindkét étel olyan, mintha az étteremben szolgálnák fel őket.

Ám mikor választásra kerül a sor, mindketten a lingini mellett döntenek. Seo-young, Hyun-wookra nézve mondja: „Ezt szeretném máskor is enni”

San, nem tudva semmit a kihívásról, őszintén elmondja, hogy a spagetti nem a legjobb, így inkább ő is a másikat választaná. Yoo-kyung elfogadja a kettejük döntését, miközben Hyun-wook kimentve magát elviharzik az irodából.

Yoo-kyung már épp elmenne, mikor meggondolja magát, és bocsánatot kérve belekóstol Hyun-wook tésztájába. Majd újra, és újra. Ahogy telnek a másodpercek, az arcáról leolvasható, hogy tudja, mennyivel jobb a séf tésztája az övénél.

Kirohanva siet Hyun-wook után a liftekhez, ahol a férfi részvét nélkül közli vele, hogy ezennel vége, ki van rúgva. Yoo-kyung megpróbálna beszélni, de Hyun-wook meglátja Sant és Seo-youngot, akik utánuk jöttek, ezért ezt kiabálja a lánynak, amit egyúttal láthatóan Seo-youngnak is céloz: „Az én konyhámban! Nincsenek nők!” Ezzel beszáll a liftbe és szó nélkül ott hagyja a földre omló Yoo-kyungot.

Ezúttal, ha lehet még jobban sajnáltam Yoo-kyungot, mert bármit is tesz, láthatólag a sors összeesküszik ellene.

Hyun-wook már hajlana felé, talán meg is engedné, hogy a konyhán maradjon, de Seo-young feltűnése mindent megváltoztat. Láthatólag kettejüknek elég súlyos múltja van, de, hogy ez csak egy szimpla megcsalás, vagy nagyobb ügy annál, annak kiderülésére még várnunk kell.

Annak örülök, hogy a két főhős között tapintható a vonzalom, mégis nem az elmegyünk egymás mellett, és kerülgetjük egymást séma érvényesül, hanem az, hogy a séfünknek kell leküzdenie azt a fene nagy bizalmatlanságát ezúttal. Ám nagyon remélem, hogy Seo-young nem fog belezavarni a képbe.

Nos, a következő részben az is ki fog derülni. Éljen a szerelem és a tészta!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése