2010. december 30., csütörtök

Hagymás, graham bagett

Idén karácsonykor megint csak akkor jutott eszembe, hogy nem tudom, hogy mit is szeretnék, mikor a család feltette a nagy kérdést: mit akarsz karácsonyra? Nekem meg csak a nagy kérdőjelek ugráltak az agyamban. Mert mit is kérhetnék? Megvan mindenem, nem szenvedek hiányt semmiben. Persze jó lenne egy út Dél-Koreába, vagy egy teljes konyha felújítás, de ez az, amit az ember magának ajándékoz, ha szépen megdolgozott érte. Na jó, ha valaki nyer a lottón a családban, akkor elfogadom...



Szóval ültünk szépen a fa körül a bőséges - már megint többet sütöttünk, mint meg bírunk enni - vacsora után, és szépen jöttek az ajándékok mindenkinek. Unokatestvérem egyszer csak egy dobozt adott oda nekem. Bontogattam bőszen az egy csomag cerluxszal lezárt dobozt, de kibontás után se voltam teljesen tisztában vele, hogy mit kaptam. Aztán leesett...
3 hónapja nyavajogtam elektroműszerész unokatesómnak, hogy én szeretnék egy bagett sütő formát, de a kenyérsütő, amivel együtt jár, nekem nem kell. Nos, megszerezte a formát a sütő nélkül. Ilyen az igazi karácsonyi ajándék számomra. Nem nyaggattam vele azóta, de emlékezett rá, utána járt és meg is szerezte - puszi érte. Na, meg kaptam még mellé mást is, de majd azt is felavatás után mutatom be.

Érdekes dolog ez a kenyérsütés. Mióta rájöttem, hogy milyen a legjobb kenyértészta, azóta már nem is akaródzik kenyeret venni a boltban, pékségben. Pedig árban, ha veszem a liszt és gáz árát, nem marad el igazán a bolti ártól, de mégis ebben tudom, hogy mi van benne. Ráadásul valahogy mindig tovább tart egy 50-60 dkg vekni a házi kenyérből, mint annak idején a boltiból. Az ugyanis 2-3 nap alatt megpenészedett, ez meg úgy az egy hét végére szépen megkeményedik. Legalább van zsemlemorzsának való...

Szóval tegnapra elfogyott a diós graham kenyér, amit még karácsonyra sütöttem, így kellett egy új adag kenyér. Természetesen bagett formában, ha már van!


Hozzávalók:

60 dkg graham liszt - 100g/70g CH
4 dl víz
1 ek. barna cukor - 100g/95g CH
1 csomag száraz élesztő
1 ek só
3 ek. olívaolaj
2 kis fej vöröshagyma - 100g/8g CH



Elkészítés:

1, a hagymákat megpucoltam, kockákra vágtam és az olajon aranyos színűre sütöttem, majd félretettem hűlni.

2, eközben a langyos, cukros vízben megfuttattam az élesztőt, míg jól fel nem jött a bögrében.

3, a lisztet, sót, olajos hagymát és élesztőt összegyúrtam simára és 30 percig a meleg szobában kelni hagytam. Akkor újra meggyúrtam és kisebb kifli méretű darabokat vágtam belőle.



4, a bagett formába egyszerre csak két darab fér, így kicsit hosszadalmas a folyamat, de 180 fokon, átlag 20 percig sütve, szépen lassan elkészült közel 8-10 darab, kisebb-nagyobb bagett. A formázással még mindig bajban vagyok.



Az illata, íze mennyei...

TIPP: én teavajjal, házi kolbásszal, illetve beregi szilvalekvárral fogyasztottam, ami nagyon jó cukrosoknak is, mivel cukor hozzáadása nélkül készülő sűrű, már-már ragacsos lekvár. Aki nem szereti a túl édes, túl folyós lekvárokat, annak érdemes kipróbálni. A képen is az van a kifli egyik felén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése