2011. január 24., hétfő

Narancsos, házi májkrém

Hetek óta nem jutottam a bloghoz. Persze kifogások vannak: rosszalkodott a gépem, sok volt a munka, fáradt voltam... de valójában csak kedvetlen voltam.
Főzni főztem szinte minden nap valami blogba valót, hisz a betegségem nem engedi, hogy műkaján éljek, de újév óta nem volt bennem "kraft". Pedig nem történtek rossz dolgok, csak valahogy magamon kívül szemléltem a velem történő eseményeket.
Most reggel azonban úgy ébredtem, hogy megint van bennem energia és még inkább tenni akarás. Mintha az új év nem 3 héttel ezelőtt kezdődött volna, hanem csak ma hajnalban.

Szóval ennek örömére vegyétek a tegnap, házilag készült májkrémemet.

Döbbenet, hogy mennyivel másabb az íze, színe és állaga, mint a boltban vett, esetleg konzervbe csomagolt változatnak.
Először is jóval halványabb, nem az a sötétbarna. Darabosa, nem pedig tükörsima és az íze... mondjuk úgy, hogy tényleg van íze és nem egy egyen termék.
Arról nem is beszélve, hogy tartósítószert, színezéket nem tartalmaz.


Az enyém sajnos azért lett ilyen halvány, mert túl sok folyadékot használtam. Mentségemre, első próbálkozás volt...

Ahogy a házilag sütött kenyérrel ettem ezt a májast az jutott az eszembe, hogy talán nem is lenne néha rossz egy olyan korban élni, mikor még kevesebb műanyag vett minket körül és lassabban folyt az élet. Persze nem mondanék le a laptopomról, a facebookról, a netről, mp4-ről és még néhány dologról semmi pénzért, ha nem muszáj. De a lassítást ezekkel együtt is bevezethetem.

Házi májkrém

Tipp: a májkrémhez hozzáadhatunk bármi pluszt, amivel ízesíthetjük - fokhagyma, paprika, szalámi, szőlő, narancs... csak ízlés szerint.


Hozzávalók:

20 dkg csirkemáj
5 dkg húsos szalonna
1 fej vöröshagyma - 100g/8g CH
só, bors
3 dl tejszín - 100ml/3g CH
1 ek. étkezési keményítő - 100g/86g CH
1 dl víz
egyéb fűszer, vagy gyümölcs, zöldség ízlés szerint. Én egy fél narancsot tettem még bele


1, a felkockázott hagymát és szalonnát pirítsuk meg egy kevés olajon.
2, adjuk hozzá a feldarabolt csirkemájat és süssük készre az egészet néhány perc alatt.
3, a húsos keveréket sózzuk, borsozzuk, öntsünk rá 2 dl tejszínt, adjuk hozzá a választásunk szerinti gyümölcsöt, fűszert, zöldséget és forraljuk fel.
4, az étkezési keményítőt keverjük el a vízzel és adjuk a májhoz. Majd főzzük még egy percig.
5, zárjuk el a lángot a lábas alatt, majd kézi turmix-val krémesítsük a lábas tartalmát. Ha túl sűrűnek találjuk a krémet, akkor lazítsuk fel a maradék 1 dl tejszínünkkel, de ez megint csak ízlés kérdése.



Tipp2
: ha egy napig hagyjuk a hűtőben pihenni, akkor lesz tökéletes az állaga. Előtte még egy picit folyósabb lehet.

3 megjegyzés:

  1. Köszi Mézeskalács! És tényleg nagyon finom, na meg egyszerű az elkészítése. :)

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Kérlek nézz be hozzám, ha van egy kis időd! :)

    VálaszTörlés