2014. június 15., vasárnap

Kezdetek ismét és egy könnyű ebéd/vacsora

Az utóbbi hónapokban képtelen voltam önmagamra fókuszálni. Elengedtem a gyeplőt a saját életemben és hagytam, hogy a munkán kívül minden szabadon vágtasson. Úgy, hogy tudtam, ez nem a jó irány, nem érzem jól magam, nem azt teszem, amit tennem kellene. Mégsem éreztem erőt, energiát, hogy végleg hozzak egy döntést. Persze az évek során jó néhány alkalommal hoztam végleg döntést arra, hogy változtatok, ezek mégsem tartottak túl sokáig ki.

Hogy most mi a különbség? Nem hozok végső döntést. Csak azt tudom, hogy szeretnék egy hosszú és egészséges életet és ehhez az eszközök mind a rendelkezésemre állnak, nekem csak erőt kell vennem magamon és előtérbe helyezni magam, de a jó értelemben.

Így aztán a következőket tettem:

1, nem engedem, hogy a munkahelyi stressz folyton hatással legyen rám.
2, ha mindig a biztosra játszom, esélyem sincs a győzelemre - kockáztatni kell
3, élvezni kezdem az étkezéseket - nem agyatlanul tömöm magamba az ételt, hanem tudatosan étkezem
4, átalakítom az étrendemet.

Sajnos az utóbbi években sokszor a stressz olyan szintre vitt, hogy nem volt türelmem és vágyam másra, mint az úgynevezett comfort vagy trash foodra. Volt, hogy hetekig nem ettem mást vacsorára, mint sült krumplit, mert a sütőben az 20 perc alatt kész volt, esetleg több napon át a vacsora a Burger Kingből származott, mert olyan ideges voltam, hogy csak arra tudtam gondolni, hogy magamba tömöm az ételt és ezzel lenyomom a kitörni készülő dühömet. Tudtam, hogy egyáltalán nem a jó irányba terelem a frusztrációt, mégsem éreztem az energiát, hogy más irányba lépjek.

A múlt hétvégét viszont otthon töltöttem és sok szempontból energiát adott a család. Éreztem, hogy mellettem állnak, de attól még a saját döntéseimet magamnak kell meghoznom. Ráadásul ahogy visszajöttem Budapestre, két napig rosszul voltam attól szó szerint fizikailag, hogy vissza akartam térni az itteni szokásokhoz. Szóval, ami nem megy, nem kell erőltetni, így akkor miért ne próbálnánk változtatni rajta?

Az étrend

Hétfőn és kedden a magam által készített ételeket eszem, de szerdától vasárnapig Norbi Update cukrosoknak összeállított napi menüjét fogyasztom kizárólag. Ez részint segít abban, hogy megtanuljam újra, hogy mekkora is az egészséges adag számomra, illetve, hogy próbáljak rászokni a napi 5-szöri étkezésre.

Ez egyáltalán nem könnyű számomra, de szükségszerű. A napi Norbi menü összességében nem sokkal drágább, mintha bevásárolnánk egész napra és úgy készítenénk el 5 egészséges étkezést, főleg, ha mint én is, szigorúan tartjuk magunkat ahhoz, hogy tényleg semmilyen ételt nem vásárolunk mellette.

Persze 7 napra, minden héten azért gyilkos egy összeg lenne, ráadásul szeretném rászoktatni magam, hogy újra én feleljek a saját étkezésemért, ezért heti 2 napon én főzök magamra. Ez így tartható, nem unok rá, nem vágom sutba, ráadásul a nyár rengeteg friss hozzávalót is jelent, amikből változatosan lehet főzni.

A Norbi menü napi szinten 110-120g szénhidrátot jelent, napi 5 étkezésre lebontva, ami ideális nem csak cukrosoknak, de fogyni vágyóknak is. Igazság szerint most még éhes is maradok a nap végén, de ez remélem, hogy hamarosan változni fog és a szervezetem elfogadja az új utat.

A mozgás

Mozogni jó, mikor az ember teste hozzászokik a rendszeres edzéshez és érzi a vitalitást, ami ebből fakad. Azonban, ha sokáig csak az ülő életmódot folytatja, akkor nagyon nehéz visszaszokni testben és lélekben ismét arra, hogy rendszeresen edzzen valaki.

Nálam a futás, ami ugye ingyen lenne a Margitszigeten, ki van zárva köszönhetően a korábbi bokasérüléseimnek és a túlsúlynak, ami most talán több, mint amit elbírnék.

Ezért, gyalogolok, amennyit tehetem, illetve találtam egy olyan fitnesz központot, ahol változatosak az órák, hosszú a nyitvatartás, és még az árak is elfogadhatóak a pesti viszonylatban.

Heti 3 edzés - here I come

És akkor most lássuk a könnyű ebédet/vacsorát, amit beígértem:

Spenótos, virslis egytál

Hozzávalók - 1 főre

10 dkg bébi spenót - 3,6g CH/100g
1 pár bécsi virsli - 1g CH/100g
1 dl tejszín, 10%-os - 4,3g CH/100 ml
1 kanál ketchup - CSAK MÓDJÁVAL - 23,6g CH/100ml

Elkészítés:

1, A virslit karikázzuk fel és főzzük meg, majd tegyük a tejszínbe, amiben lényegében tovább főzzük egy kicsit.
2, Ha már felforrt a tejszín, dobjuk bele a spenótot és fedjük le. Néhány perc alatt a spenót össze fog esni és már nem is lesz tele vele a lábas, ráadásul ennél tovább nem is kell főzni, hiszen a bébi spenótot akár nyersen is fogyaszthatnánk.
3, Keverjük össze a virslit és a spenótot, tegyünk hozzá fűszert vagy más szószt, ha szeretnénk, majd tálaljuk. Egy cseppet olyan, mintha egy tányér krémlevest ennénk.


Könnyű étel, de laktató. Kalóriatartalma és CH tartalma egyáltalán nem magas, viszont lassan bomlik, hála a húsnak és a zöldségnek, így egyenletes a cukorszint növekedés a szervezetben az étkezés során és után.
Hogy szép-e a szemnek? Na, az más kérdés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése