2011. május 16., hétfő

Lyukas, zabpelyhes kenyér

Élvezettel prezentálom egy újabb eszement receptemet, ami megint csak a pillanat szüleménye volt, de annál inkább bevált. Az első lyukas kenyér elkészülte óta, ami teljesen natúr volt a mostanihoz képest legalább 3-4 változat készült el, mire megszületett a mostani. Annyira finom volt, ráadásul látványnak sem utolsó, hogy több képet készítettem erről a kis formás jószágról, mint élő, hús-vér rokonaimról a múlt heti szülinapi partin...



Hozzávalók:


1/2 csomag száraz élesztő
1 ek. xilit 100g/25g CH
2 dl langyos víz
32 dkg liszt 100g/70g CH
só, bors, vaj
2 ek. Texasi füstös fűszerkeverék a Fűszerkuckótól
4 ek. olívaolaj

Elkészítés:

1, a vizet a cukorral melegítsük meg, de ne forraljuk fel. A langyos vízbe keverjük el az élesztőt, majd fedjük le a bögrét, tálkát... és hagyjuk állni egy melegebb helyen, míg az élesztő meg nem kel.
2, míg az élesztőnk duzzog, öntsük egy nagyobb tálba a lisztet, olajat, sót és borsot ízlés szerint (legalább 1 ek. só kell), a Texasi fűszerkeveréket, majd adjuk hozzá az élesztős vizet is, ha már feljött az élesztő



3,
a tésztát gyúrjuk addig, míg egy teljesen ragadásmentes, jól gyúrható kis cipót nem kapunk.
4, a tésztát fedjük le és tegyük 1 órára egy meleg helyre kelni. Ha nincs meleg és napsütés, akkor 1-2 takaró alatt is jó dolga lesz a kenyérnek.
5, ha szépen feldagadt a kenyerünk, akkor gyúrjuk át ismét egy helyes gombóccá és megint rakjuk félre fél órára
6, egy kuglóf formát vajazzunk ki közben és készítsük elő a gyúródeszkát is.
7, a kezünkkel gyújtsuk meg egy kicsit a tésztát. Lényegében mintha a kezünk lenne a sodrófa - belülről kifele haladva gyurmázzuk hosszúkás formára a tésztát. Nem kell elnyújtani túl vékonyra, de mindenki próbálkozzon kedve szerint.
8, a nyújtott tésztát tekerjük bele a kuglóf formába, kenjük meg egy kis olvasztott vajjal a tészta tetejét és szórjuk rá a zabpelyhet, majd fedjük le egy celofánnal a sütés első 20 percében. Ha nem tesszük, akkor a zabpehely meg fog égni.
9, a 180 fokra előmelegített sütőbe tegyük be a lefedett kenyerünket és 20-30 percen keresztül süssük így. Ha fél óra után a fogpiszkáló tisztán jön ki a tésztából, akkor vegyük le a celofánt és már csak pirítsuk meg a kenyér tetejét szép barnára. Min. 15 perc, max. 30 perc - sütőtől függően.



Tipp 1:
ha nem áll össze a tésztánk, akkor adjunk hozzá egy kevés folyadékot még. Ha túl ragacsos, akkor meg addig adagoljunk hozzá lisztet még, amíg nem áll szépen össze a cipónk a gyúrástól. Sajna, könnyű a folyadékot eltéveszteni.

Tipp 2: a Texasi fűszerkeverék talán furán hangzik, de valójában isteni illatot ad a kenyérnek és ízre sem utolsó élmény. Ha szeretnél, nekem innen van a Fűszerkuckótól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése