2011. március 21., hétfő

Indiai hétvége 3. rész - Tüzes csirkés tikka masala

Nos, eljutottam végre idáig is, igaz Zs ügynök utolsó noszogatása is kellett hozzá, meg a fejfájás elmúlása.

Szóval a csirkés tikka masala, ami annyira csípős lett, hogy kiérdemelte K ügynök dicsérő szavait és nagy mennyiségű vízfogyasztást ebéd közben. Ki gondolta volna, hogy tüzesebb lesz, amit itthon csinálok annál, amit az étteremben szolgálnak fel? Szóval gyenge gyomrúak, csípős ételtől irtózók kerüljék ezt a receptet. Ám diabetikus szempontból nagyon is nyerő, hisz viszonylag kevés benne a szénhidrát, de sok a gyomrot terhelő fűszer, szóval kevesebb fűszerrel ideális diabetikus étel lehet.

Csirkés tikka masala



Hozzávalók 4 fő részére:

1 kis doboz joghurt - 1 dl/ 4,8 g CH
1 ek. citromlé
2 + 2 tk. őrölt kömény
1 tk. őrölt fahéj
2 tk. chilipor
2 tk. frissen őrölt bors
1 ek. őrölt gyömbér
só ízlés szerint
2 egész csirkemellfilé kockányi falatokra vágva
1 ek. vaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 jalapeno vagy chili paprika apróra szelve
2 tk. piros paprikapor
1,5 dl tejszín - átlag 1 dl/ 3 g CH, de ez gyártótól függ
2 dl paradicsomszósz (igazi paradicsomból) 1 dl/ 4 g CH, dobozosnál lásd. a dobozt
2 ek friss koriander


Elkészítés:

1, egy nagy edényben keverjük össze a joghurtot, citromlevet, 2 tk. köményt, fahéjat, chiliport, borsot, gyömbért és 2 tk. sót. Keverjük be a falatnyi kockákra vágott csirkét és lefedve egy órára tegyük a hűtőbe. Ha az idő a rendelkezésünkre áll, akár egy egész éjszakát is a hűtőben hagyhatjuk.

2, forrósítsunk fel egy nagyobb lábast, pl.: wok és a pácból szedjük ki a csirkét és süssük át. Ha van lehetőségünk, akkor a csirkéket húzzuk fel néhány fanyársra és grillen süssük meg.

3, a vajat olvasszuk fel egy nagyobb edényben. Én agyagedényt használtam, mert lassabban melegszik át, de annál finomabb és tovább meleg marad a benne készült étel. A megolvadt vajban futassuk meg a fokhagymát és a jalapeno/chili paprikát.



4, adjunk hozzá 2 tk. őrölt köményt, a paprikát és 2 tk. sót. Keverjük hozzá a paradicsomszószt és a tejszínt. Kevergetve lassú tűzön addig forraljuk a szószt, míg egy kicsit besűrűsödik. Ez úgy 20 percet vehet igénybe.

5, tegyük a szószba az átsütött csirkét és legalább 15 percen át főzzük. Friss korianderrel, rizzsel, naannal tálaljuk.

Tipp: aki érzékeny a csípős ételekre az vegyen vissza a chili és kömény mennyiségből is. Vonatkozik ez a cukrosokra is, hisz nekünk jobb, mindenből az arany középutat követni.

1 megjegyzés: