2013. január 1., kedd

Mi is az a Dukan diéta? Pro és kontra


Egy cukros, ha úgy dönt, diétába kezd, az csak speciális lehet, hiszen egy egészséges emberhez képest vannak bizonyos megkötések.

Elsősorban a cukrosoknak a szénhidrát az, ami sok problémát okoz. Ez kerülendő, illetve egyensúlyba hozandó. Persze a cukorbetegség sem egy egysíkú történet, így egyénenként is változik, hogy ki mennyi szénhidrátot ehet, hogyan szabályozhatja az étrendjét. Ám az általánosságban igaz, hogy a legtöbb diétát nem nekünk találták ki.


A nyáron azonban én is utána olvastam a Dukan-diétának, ami a tavalyi év nagy szenzációja volt és meglepve jöttem rá, hogy ez az első olyan, amit cukrosként is betarthatok, ráadásul sok olyan pluszot fedeztem fel benne, ami még ennél is vonzóbbá tette. Szóval lássuk.

Tetszett, hogy nem ígér 1 hónap alatt álom testet, illetve feketén-fehéren leírja, hogy igenis vannak súly korlátok, amit mínuszban ugyanúgy nem szabad/lehet átlépni, mint pluszban. Tehát végig a realitás talaján mozog.
Nem kell sanyargatni a testünket lehetetlen étel adagokkal. Lényegében annyit ehetünk a megengedett ételcsoportokból, amennyi jól esik, mert alig vagy csak kevés szénhidrátot tartalmaznak.
A diéta egyenesen buzdít arra, hogy igyunk light Colát, mert az könnyebben becsapja az agyunkat, ha már nagyon vágyunk az édességre - amúgy ezt a belgyógyászom is megerősítette.
Szintén nagy pozitívum számomra, hogy élethosszig tartó kontrollt biztosít egy apró trükkel, ami elősegíti, hogy megtartsuk az elért eredményt miután visszatérünk a több szénhidrát fogyasztásához.

Pro:

  • 3, könnyen érthető szakaszra bontott a diéta
  • mielőtt beleugranánk a nagy fogyókúrába, egy honlapon a diétára alapozott program segítségével nem csak egy reális célt tűznek ki elénk, hanem egy hónapokra bontott fogyókúrás tervet is. Ez 10-15 kg-os súlyvesztés vagy felette, akár 6+ hónapos projektet is jelenthet. (Kalkulátor itt, de csak angolul)
  • nincs jo-jo effektus, ha követjük a diéta igen egyszerű, életre szóló 1 tanácsát, miután befejeztük és elértük a vágyott súlyt.
  • sok-sok húst kell enni
  • kevés szabadidővel is könnyen tartható
  • bár sok hús szerepel a diétában, de sok más drága termék kiesik mellette a bevásárló kosárból, így anyagilag, amit elvesztünk a réven, az bejön a vámon.
Kontra:
  • sok-sok húst kell enni, ami egy idő után, ha nem szánjuk rá az időt az új receptek fabrikálására, nagyon unalmassá fog válni (én a nyáron ebbe buktam bele csúfosan)
  • a leadandó súlytól függően, akár 6-12 hónapon keresztül lemondhatunk a gyümölcsökről, krumpliról, kenyérről, rizsről..., ami igen nehéz. Pont ezért is fogok bele most a diétába, mert mire ismét itt lesz a nagy gyümölcs szezon, már én is újra ehetek belőlük. Persze, cukrosként így is csak módjával.

Íme, egy példa arra, hogyan is fest az az ábra, amit kapunk, miután kiszámoltatjuk a kalkulátorral az ideális súlyunkat.
Az induló súly 90 kg, egy női alannyal.
A megadott ideális súly 55 kg volt, de a program szerint 164 centis magasság esetén (plusz egyéb személyes adatok alapján) a valós, ideális súly 66,5 kg.

Az első szakasz 5 napos, ami várhatóan 2 kg-s fogyást fog eredményezni.
Az első szakaszban csak vékony húsok, cukormentes és zsírmentes tejtermékek, zabkorpa és fűszerek fogyaszthatók.

A második szakasz közel 7 hónapig tart. Ez idő a várható fogyás 21-22 kg.
Ekkor már kétféle étrend váltakozik minden nap. Az első szakasz szigorú fehérje étrendje némi szénhidráttal. Itt minden másnap a fehérje mellett, zöldség formájában jön be a szénhidrát és a változatosság.

A harmadik szakasz 8-9 hónapon át tart. Itt már rég elértük a kívánt súlyt. A cél, hogy stabilizáljuk azt.
Ekkor már újra lehet módjával gyümölcsöket és olyan szénhidrátot enni, mint a kenyér, rizs.. de csak módjával.

És, hogy mitől lesz életreszóló az eredmény? A diéta szerint ki kell választani heti 1 napot, amelyen csakis az első szakasz fehérje diétáját fogyasztjuk egy életen át. Ha ezt az egy napot képesek leszünk tartani, akkor a hét többi napján nem kell aggódni a spagetti, csoki, stb. bevitel miatt. Már, ha azt is ésszel tesszük.


Curve

Tehát ez lesz az a diéta, amibe most ismét belefogok, de most több idő és energia ráfordítással. Az általam készített receptek rendszeresen fel fognak kerülni a blogra képekkel, szóval aki úgy érzi, hogy velem együtt belefogna ebbe, hajrá. Úgyis sokkal jobb, mikor az ember az ilyesmit nem egyedül csinálja. Erőt, önbizalmat és támogatást nyújt, ha nem vagyunk egyedül. Szóval, ha kérdés, kérés lenne, írjatok nyugodtan :)

1 megjegyzés: