2011. január 9., vasárnap

Diabétesz 1x1 VII. - A titkos inzulin

Rég volt már ez a rovat, pedig megint van néhány témám bele. Szóval lássunk egyet.

Pár hónapja talán említettem, hogy áttértem egy másfajta inzulinra, ami sokkal jobbnak bizonyult annál, amit eredetileg használtam. Nos, most megosztom veletek a titkot.

Most már lassan fél éve egy hatalmas sokk hatás ért, mikor a kötelező munkahelyi egészségügyi vizsgálaton ráállítottak a mérlegre és az dekára pont annyit mutatott, mint előtte egy évvel. Sokkban voltam, mert a nadrágméreteim, ismerősök, család és magam szerint is minimum 3-4 kg-val kellett volna kevesebbet mutatnia a mérlegnek, mint előtte, de nem így volt. Diéta ide vagy oda, nem fogytam semmit, legalábbis kilóra.
Ráadásul az áprilisi bokaficamom sem gyógyult meg rendesen, folyton fájt és vizesedett.

A legtöbb inzulinról azt mondják, hogy okozhat vizesedést és megnehezítheti a fogyást is. Így én fogtam magam és elmentem az orvosomhoz, hogy elpanaszoljam neki a nagy bánatom. Ő akkor megint felajánlott egy új inzulint, amit már megtett jó pár hónappal korábban is, de nemet mondtam rá, mert ebben van egy nagyon kevés hormon, ami az emésztést és éhségérzetet befolyásolja. Most viszont egy év után úgy döntöttem, hogy nem csak látszatra, hanem kilókban is fogyni akarok, szóval ide vele.

Az inzulin neve a Victoza.

Már eleve injekciós tollban kerül forgalomba, nem patronban. Egy doboz Victozában két darab toll található, ami 2 hónapig elég, ha a minimum adagot használjuk minden nap, ami 0,6 mg. A legtöbbeknek azt szokták javasolni, hogy 1 hét után emeljék meg az adagjukat 1,2 mg-ra, de mivel nekem minden eredményem tökéletes volt a 0,6-os adaggal és még fogytam is, így nem láttuk szükségét az emelésnek. Ráadásul így tényleg eltart két hónapig egy dobozzal. Ami az árát nézve egyáltalán nem hátrány.A hátrányai:
- 7,2%-os A1C alatt elvileg az orvos nem írhatja fel receptre. Ha mégis és kiderült, akkor az OEP kifizetteti a teljes árat az adott intézettel, orvossal.
- támogatással együtt is 9000 forintba kerül egy dobozzal. Támogatás nélkül 30.000 az ára.
- a használat kezdetén szinte mindenkinek, hasfájást, hasmenést, hányingert, fejfájást okozhat.

Nos, én 6 hónapja kezdtem el szedni a régi inzulinom helyett. Az orvosom kipróbálásra adott egy mintát, amit ő maga is ingyen kapott a gyógyszercégtől, így az első hónap számomra ingyen volt.
Azt hiszem, az első héten volt, hogy egyik éjjel olyan hasmenés jött rám, hogy másnap nem mertem munkába menni, de utána ez fokozatosan javult.

Bár fél év után is még a gyógyszerezésem és szerintem a Victoza miatt, nincs gondom a napi "nagy dologgal", vagyis székrekedéstől nem kell tartanom ez valahol már-már kellemetlen, valahol meg rendben van.
Az azonban tény, hogy az első esti adag után már azonnal érezhető volt a hatása. Napokig szinte alig tudtam enni valamit, mert szinte rögtön úgy éreztem, hogy tele vagyok. Gyakran volt kisebb hányingerem, ami néhány nap múlva teljesen elmúlt és azóta sem tért vissza. Ráadásul a 6 hónap alatt pontosan 6 kg ment le rólam úgy, hogy sajnálatos módon sok mozgásra mostanában nem volt alkalmam. Kíváncsi lennék, hogy hol tartanék, ha a heti két rendszeres mozgást is be tudtam volna iktatni mindig az utóbbi hónapokban.

Európában ezt az inzulint 2009-ben engedélyezték, Amerikában csak tavaly. Több oldalon is barangoltam és utána néztem, hogy mások mit írnak róla, mi a véleményük. Amit találtam, az nagyjából megegyezik a saját tapasztalataimmal - csökkent étvágy, hasmenés, hányinger, főleg az első hetekben, fogyás...

Azt azonban az orvosom nem mondta el, hogy a kísérleti anyagokban azt állítják, hogy a készítmény a tesztalanyoknál, akik egyébként is hajlamosak erre, csontrákhoz vezető tumor kialakulását, és hasnyálmirigy gyulladást idézett elő.
Ez őszintén szólva aggaszt. Bár cukrosként ugye rendszeresen járunk orvosi vizsgálatokra, és minden gyógyszernek megvan a maga kockázata, azért ezt nem olvastam kitörő lelkesedéssel.Szóval jelenleg arra jutottam, hogy a következő alkalommal kifaggatom az orvosom erről is, és ahogy elérem az egészséges testtömeget, visszaváltok a normál inzulinra. Ami ugye nem hizlalt - gondolom a diéta és mozgás miatt, de soha nem is fogyasztott.


Tehát az összegzés:

Ha valakinek nehézséget okoz a fogyás a cukor diéta mellett is, akkor menjen és kérdezze meg az endokrinológusát ezzel a készítménnyel kapcsolatban.
Persze figyelembe kell venni, hogy nem mindenki tudja sajnos megfizetni, pedig tényleg sokat segít. A fogyás mellett például azonnal lement a vizesedés és dagadás a sérült bokámról, és azóta sem tért vissza. De két havonta 9000 forint mégis nagy összeg, főleg mostanság, mikor azt tervezik, hogy megint egy rakat cukros gyógyszernek a támogatását megvonják... ám én jelenleg azt mondom, hogy nekem ez megéri.
Próbáltam a hagyományos módszert: diéta, mozgás és gyógyszerek, de nem vált be. Így valamit valamiért alapon bevállaltam ezt a készítményt, minden hátrányával és veszélyével egyetemben.

Hisz cukrosként már fél egészséget jelent az is, ha képesek vagyunk a testtömegünket egészséges szinten tartani. 2-es típusú cukrosoknál meg szinte a gyógyulással is felérhet, ha elvesztik a túlsúlyt, ami a betegség elsődleges előidézője náluk.

Így csak annyit mondhatok, hogy mindenki döntsön belátása szerint, hogy mi az, ami megéri neki pro és kontra és utána vágjon bele, aztán meg ne nézzen hátra. Ha mellett döntötök, akkor ne keseregjetek az árán, a rövid ideig tartó mellékhatásokon, hanem nézzétek az eredményt, és a célt, hogy minél hamarabb letehessétek a terheiteket!

Ezzel zárom az év első hetét, ami pont olyan felemás volt nekem, mint maga a készítmény, amiről írtam, vagy maga az élet, amit minden nap megélünk.
Ám most süt a nap az ablakon át a hátam mögött és már ez is nagy dolog.

Diabétesz 1x1 VI.
Diabétesz 1x1 V.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése