2011. augusztus 12., péntek

Diabétesz 1x1 VIII. - Purin túltengés


Felvilágosító sorozatunk ismét jelentkezik a diabétesz világából. Persze megint saját tapasztalattal, de talán ismét olyan élményt oszthatok meg veletek, amit Ti cukrosok már megtapasztaltatok, vagy még jó időben figyelmeztethetlek arra, hogy elkerüljétek.

Az utóbbi 3 vérvételem alkalmával szinte minden esetben azt mutatták az eredmények, hogy több a húgysavam, mint kellene. Sőt, ami azt illeti egyre növekvő mennyiséget mutat a szervezetemben. Ez ugye nem tesz jót a veséknek, ami pedig egy igencsak támadható pontja a cukros szervezetnek.

Hogy mi is pontosan a purin, nem tudom megmondani, erről kérdezze minden érdeklődő a maga orvosát. A lényeg, hogy a húgysav termelésben játszik igen nagy szerepet. Például a középkorban oly közismert gazdag ember betegség - a köszvény - elsődleges kiváltó oka volt. Ha túl sok purin van a szervezetben akkor az a végtagok bizsergését eredményezheti. Mintha apró tűkkel szurkálnák az ember kezeit-lábait.

Éppen ezért fontos, hogy minél kevesebb purin kerüljön ilyenkor a szervezetbe. Első sorban ajánlott elkerülni az összes vörös húst, de ezen felül még számos más élelmiszerben magas a purin tartalom.



Magas purin tartalmú élelmiszerek:


élesztő
liba
kagyló
tengergyümölcsei
belsőségek
füstölt húsok és halak
lazac
tonhal

Közepesen magas purin tartalmú élelmiszerek:

spenót
tofu
karfiol
brokkoli
zöldbab
zöldborsó

Alacsony purin tartalmú élelmiszerek:

tej, kefír, joghurt
kenyér
tészták
burgonya
gabonapelyhek
rizs
az összes gyümölcs
a fent felsorolt zöldségek kivételével minden más
tojás
üdítők
búzadara, liszt
...


Az alacsony purin tartalmú élelmiszerekkel csak egy gond van. Nagy részükben olyan magas a szénhidráttartalom, hogy csak kontrollált mennyiségben fogyaszthatók.
Persze nem megoldás az sem, ha most azonnal úgy döntünk, hogy vegetariánusok leszünk, mivel ahogy a fentiekben is látható, nem csak a hús okozza a gondot egyedül.

Én, mint rendszeres és nagy mennyiségű hús fogyasztó persze kicsit elkedvetlenedtem ettől, hiszen többször előfordult, ha nagyon éhes voltam, de már szénhidrátot nem ehettem, akkor néhány szelet felvágottal csillapítottam az éhségem. Amiről most már nem ártana leszokni.

Végül az arany középút mellett döntöttem. Nem szokom le a húsfogyasztásról, de odafigyelek, hogy egy nap mennyit eszek, ha nem kívánom annyira, akkor igyekszem napokra ki is hagyni a húst az étrendemből. Végül pedig tisztességgel szedem a gyógyszert, amit a purin termelés csökkenésére írt fel a doktornő.


Aki szeretne egy letölthető purin táblázatot és megtudni még néhány dolgot erről, az ezen a címen találhat még infókat:

http://www.gvmd.hu/htm/hyperuri.htm


1 megjegyzés:

  1. Ezzel a problémával én is szembesültem, de úgy döntöttem nem leszek vega, s kedvenc ételeimről sem mondok le:
    http://eshobbychef.blogspot.com/2011/07/egeszseges-etelek-egeszseges.html

    VálaszTörlés