2011. június 28., kedd

3 szakács(nő) is megfér egy konyhában - képes beszámoló

A hónap elején néhány napot Pesten töltöttem Á ügynöknél. Hogy történt, hogy nem a látogatás ideje épp egybe esett egy másik barátnő látogatásával is és néhány fergeteges napot sikerült együtt eltöltenünk. A második napon pedig vendéglátónk úgy döntött, hogy közösen fogunk ebédet készíteni. A fogásokat mindenkire leosztotta. Így Á ügynök készítette a levest, én kaptam a főfogást és P ügynöknek jutott a desszert, bár később ehhez kapott egy csepp segítséget az ebédvendég szerepében. De lássuk, hogy miket is főztünk!


Leves: Újhagyma krémleves
Főétel: Spenóttészta tejszínes brokkoli szósszal
Desszert: Három ízű rétes epres túrókrémmel

Ugye, már most csorog mindenkinek a nyála?
Mivel a főétel az én tisztem volt, ezért lássuk, hogy miként is készült!

Hozzávalók:



fejenként 5 dkg készen vett spenótos tészta - 100g/70g CH
3-4 gerezd fokhagyma - 100g/26,3g CH!!! - nem tévedés, magas tényleg
1 kis fej brokkoli - 100g/4g CH
1,5 dl (20%) szobahőmérsékletű tejszín - 1dl/3g CH
20 dkg húsos császárszalonna
só, bors

Elkészítés:

1, forraljunk fel 2 liter vizet egy ek. olajjal és egy tk. sóval. Ha a víz már forr, akkor tegyük bele a tésztát és pontosan 8 percig főzzük, majd szűrjük le a tésztát és tegyük vissza a lábasba.
2, a brokkolit vágjuk minél kisebb virágokra, hogy evés közben ne csak a brokkoli ízét érezzük, majd forró vízzel forrázzuk le és öblitsük meg hideg vízben, majd tegyük félre.
3, a császárszalonnát szeljük vékony csíkokra és pirítsuk meg a fokhagymával egy kevés olívaolajon. Ha megvan, akkor öntsük hozzá a tejszínt és keverjük bele a brokkolit is, majd addig rázzuk, keverjük óvatosan a serpenyőben, míg a szósz be nem fedi a brokkolit teljesen. Azon ne aggódjunk, hogy nem a szokásos, csucsogós mennyiségű a szószunk. Pont így lesz igazán jó.
4, ha kész a szósz, akkor a lábasban lévő tésztára öntsük rá a brokkolis szószt és lassú tűzön néhány perc alatt keverjük össze, hogy a tésztát teljesen befedje a szósz. Amint ezzel megvagyunk, máris tálaljuk az ételt!



Tipp: próbáljuk meg egyszerre elkészíteni a szószt és a tésztát, hogy ne kelljen a tésztának sokat állnia!

Tipp2: a kevés szósz lényege, hogy ne nyomjuk el a tészta és a zöldség ízét, hanem harmonizáljon a kettő egymással, illetve spórolunk a kalóriákkal is.

Tipp3: ha vegák vagyunk, vagy csak még spórolnánk a fehérjén, kalórián, akkor szalonna helyett fekete olívabogyót tegyünk a szószba. Én azt tettem:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése