2011. március 31., csütörtök

Sivatagi lepény és egy melléfogás

Ismét egy sikeres és egy kevésbé sikerült recepttel jelentkezem. A sárgaborsó füzeléket, melyet életemben először csináltam, mondhatni teljesen elrontottam. A sárgaborsós rizslepényt, melyet az Ízek és Érzések tavalyi utolsó számában találtam, sikeresen megcsináltam. Na jó, az első két lepény ott is pocsék lett.

Sárgaborsós rizslepényHozzávalók:


15 dkg rizs (én barnarizst használtam) - 100g/75g CH
15 dkg sárgaborsó - 100g/ 53g CH

1 tk. kurkuma
1 ek. liszt
olaj a sütéshez

Elkészítés:

1, a rizst és a sárgaborsót áztassuk másfélszeres vízbe legalább egy éjszakára vagy egy délelőttre.
2, ha szépen megszívta mind a kettő, akkor öntsük le róla a vizet és turmixoljuk össze őket. Ez legalább egy 5 perces folyamatos munka lesz. Ha már nagyjából egynemű a mix, akkor adjunk hozzá annyi vizet, hogy egy sűrű palacsinta tésztát kapjunk. Ha morzsalékos maradt a kvázi tésztánk ne aggódjunk, az adja majd a sivatagi jelleget...
3, egy serpenyőben melegítsünk egy pici olajat, majd egy merőkanálnyi tésztát csurgassunk bele, pont úgy, mintha palacsintát sütnénk.
4, én az első kettőt teljesen elrontottam. Darabjaiban jött fel az egész. Ám mielőtt kiöntöttem volna az egészet, tettem még egy kísérletet. Adtam a tésztához 1 ek. lisztet, elkevertem és az első oldalát annak a lepény, palacsintának már jóval tovább sütöttem, mint egy átlag palacsintával tettem volna.
5, ne erőltessük fel a tésztát. Viszonylag nagy lángon is kell neki majdnem 4-5 perc, hogy az első oldala megsüljön. Ekkor meg lehet fordítani és 1-2 perc alatt a másik oldalát is aranybarnára sütni.TIPP1.:
ne legyünk türelmetlenek, ha nem megy valami. 1 éve én kidobtam volna a nyers tésztát a két sikertelen kísérlet után. Most 8 palacsinta sült belőle

TIPP2.: a recept kurkumán és són kívül nem írt más fűszert, de így nekem túl semmilyen lett, máskor biztos, hogy saját ízlés szerint fogom fűszerezni, 1 de hangsúlyos fűszerrel

A rontott sárgaborsóról csak annyit, hogy ehető lett, de valamiért úgy festett, mint a mosogatólé. Lehet, hogy a szalonna helyett használt szalámi és az összecsomósodott rántás volt az oka? Puszi, folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése